29/03/2024

Бой и арести на протеста в София

Обичайните протести в столицата тази вечер ескалираха в сравнение с предишните дни. А за катапулт на нарасналото напрежение послужи  отново лицето Пеевски.

Конституционният съд възстанови днес статута му на народен представител. Шест от съдиите гласуваха за това решение, един се въздържа. Според мнозина специалисти по конституционно право това е погазване на Конституцията.

Решението на съдиите нажежи социалните мрежи и събра много повече хора на протеста в центъра на София.

Според репортерите на Нова телевизия има арестувани и ранени след като се стигна до сблъсъци между протестиращи и полицаи.

Протестиращи преследваха колата на премиера Пламен Орешарски в района на Художествената градска галерия в центъра на София, предаде Дарик. Там той е открил изложба на художника Жул Паскин, като е споделил, че е успял да отдели само 15 минути, за разглеждането й.

Около 200 протестиращи, събрали се пред галерията, където премиерът откри събитието, го пресрещнаха на излизане и подгониха автомобила му.

По-късно стана ясно, че автомобилът на премиера все пак е успял да се измъкне от протестиращите, като те са се насочили към Министерски съвет.

Една част от протестиращите са се опитали да заобиколят сградата на Министерски съвет от дясно, но полицията е сформирала кордон, като пътят им е бил блокиран.

„Хората вдигаха ръцете си, за да покажат, че са добронамерени. Има сигнал за бой. Видях хора по земята и такива, които полицията изведе. Полицията се опитва да разтърве хората. Един от лежащите на асфалта изглеждаше като ранен.

До сериозните сблъсъци се стигна, след като от протестиращите към полицаите бе метната димка. Арестувани са поне 5 души“, предаде репортерът на Нова Марина Стоименова.

Протестиращите почти успяха да пробият кордона на полицията пред служебния вход на МС. Малко преди това няколко коли са влезли в паркинга на МС. Протестиращите твърдят, че в едната е бил самият премиер Пламен Орешарски.

„Недоволните се издигнали две барикади. Хвърлят се и камъни. Някои от протестиращите са прибрани от полицията. По жълтите павета се виждат счупени стъкла. Хората почти успяват да пробият барикадата. Протестиращите стават все по-настървени, като в същото време започват да пристигат и още полицаи“, допълни Марина Стоименова.

От другата страна на улицата, която е близо до служебния вход на МС ситуацията засега остава по-спокойна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *