29/03/2024

България ще задлъжнява с още един милиард лева

„Ще работим за ново рамково споразумение за кредитна линия в размер на 500 милиона евро за следващия програмен период – пари за рефинансиране и съфинансиране на проекти по Кохезионния фонд“. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски след като се среща с вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Михай Танасеску.

„Европейската инвестиционна банка винаги е била много корпоративна и отзивчива към всички нужди на нашата страна. Нашите взаимоотношения датират от 90-те години. Досега около 4 милиарда евро е общата експозиция по проекти от 90-те години насам“, обясни Орешарски.

„В момента подготвяме финансовата перспектива за следващия програмен период. Разговорът беше фокусиран върху взаимоотношенията ни с ЕИБ в рамките на следващия програмен период“, обясни министър-председателят и уточни, че страната ни има интерес към кандидатиране на железопътни участъци. „Отделихме внимание на кредитна линия 100 – 150 милиона евро по Българската банка за развитие. Ще ускорим тази процедура“, допълни той и изтъкна, че банката няма лимити за България, ако имаме добри проекти.

От своя страна вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Михай Танасеску каза, че заедно с Орешарски са разгледали въпроса за възможен рамков заем за развитие на селските региони, който да бъде в размер до 150 милиона евро. „Трябва да фокусираме вниманието си към малки проекти, насочени към развитие на селските райони“, каза още той и увери, че заемът ще помогне на хората, които живеят в селските райони.

„Продължаването на развитието на отношенията ни с Българската банка за развитие е в наш интерес. Надявам се, че Банката за развитие ще бъде силен партньор в бъдещите години. Вярваме, че ако една банка за развитие е наш партньор, това е от първостепенно значение за разработката на проекти“, посочи той и изтъкна, че траншовете за малките и средните предприятия вървят добре.

Общата сума на отпуснатите от Европейската инвестиционна банка кредити за България за 2012 г. възлиза на 183 милиона евро. От 2008 до 2012 г. банката е предоставила близо 1,1 милиарда евро за финансиране на инвестиционни проекти, както и за насърчаване на икономическото развитие в страната, стана ясно от срещата.
Миналата година Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) е подписал споразумение за отпускане на допълнителни 150 милиона евро под формата на заем за България. Той е за споделен продуктов риск за малките и средните предприятия и се е ползвал през 2013 г.

С новото споразумение, общата сума от средства, управлявани от ЕИФ от името на правителството на страната по инициативата „Джереми“ възлиза на 349 милиона евро. Миналата година българските малки и средни предприятия са се възползвали от 75 милиона евро по инициативата под формата на дялово участие и заеми.

http://www.standartnews.com/balgariya-politika/dogovaryat_500_mln_ot_evropeyskata_investitsionna_banka-208269.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *