29/03/2024

България – жена от добро семейство, която не си е намерила съпруг

България е като жена от добро семейство, която не си е намерила съпруг.

Така германският социолог Вулф Броке, лектор на семинара „Как отстояваме демокрацията днес“, организиран от фондация „Конрад Аденауер“ и сдружението „Школа за демокрация“, коментира положението на държавата ни.

„Наблюдаваме след промените една голяма дистанция между правителствата и народа. И българският народ е като една жена, която не може да си намери съпруг. Човек се пита – причината в жената ли е? Тя своеволна ли е, капризна ли е? Има много високи изисквания към бъдещия си мъж? Иска само богати мъже ли? И след Димитров, и след Костов, и след Луканов, след Виденов, царя, Бойко Борисов – все още истинският мъж още не се е появил. А може би причината е в мъжете – дали повече не се застояват в квартали с червени светлини? Отворен е този въпрос. Но е ясно, че жената България трябва да си намери съпруг“ – коментира Вулф Броке.

Той изрази надежда, че ще дойде „моментът на щастливия брак, без да очакваме развод“.

„Пропуснах да добавя, че България е жена от добър дом -добре образована, с висок морал, с християнска вяра, горда с историята си. И всички тези качества, така си мисля, не са били взети предвид от досегашните правителства“, допълва германският гост.

Той засегна темата за продължаващите протести срещу правителството:

„Все още не съм сигурен доколко успешни ще бъдат тези протести. Достойна за уважение е тази устойчивост и продължителност, която имат. В България все още не е имало за такъв дълъг период от време протести.

Пожелавам ви успех, макар и да знам, че в една демокрация резултатите от изборите са нещо, което трябва да се уважава, тъй като без избори няма демокрация. Но демокрацията не се състои само от избори, тъй като едно правителство трябва да бъде и стабилно и свободно. Правителството трябва да може се опре на голям процент от народа си.“

Вулф Броке изрази тревога от състоянието на българските медии като съществен елемент за функционирането на демокрацията.

„Случаят трябва да се разгледа в ЕС. От една страна чужди медии почти не инвестират тук. Някои олигарси са си купили телевизии…

ЕС е общност от демокрации и там, където демокрацията не функционира, трябва да се ангажира общността. Но ЕС не се грижи за тази страница в България, макар че тя е централен елемент на демокрацията…

Съюзът инвестира милиарди в транспортната система и на други места – това е добре, но когато не се инвестира в свободни журналисти, в свободни медии, когато човек изобщо не се грижи за този проблем… Ако в Германия примерно журналистите биха станали толкова несвободни, както са тук, тогава бихме имали страшно много проблеми с ЕС“, коментира Броке.

Той допълни, че журналистът в лично качество не може да спечели тази битка, затова трябва да бъде подкрепен и понеже той не може да намери такава подкрепа в страната си, трябва да я получи от европейската общност.

„Вулф Броке е идейният вдъхновител на Школата за демокрация, на когото дължим много преди всичко като отношение към бъдещето на България в лицето на младите хора с този ангажимент да работим с млади хора“, заяви Жаклин Толева, организатор на семинара, и председател на Български демократически форум.

„Трябва да благодаря на една жена, без която това училище за демокрация не може да функционира – Жаклин Толева. И бих желал хора като нея за в бъдеще да биха имали повече влияние върху политиката. Това е един тип човек, който може да доведе България до едно добро бъдеще“ , каза на свой ред Вулф Броке.

Семинарът се проведе през този уикенд в столицата.

http://news.ibox.bg/news/id_238244108

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *