28/03/2024

За 25 % от хората спортът е вреден – вижте защо

Милиони хора прекарват часове в фитнес залите, надявайки се чрез интензивни физически натоварвания да се запазят по-дълго млади.

Но на практика и най-редовните упражнения не помагат на човека да забави процеса на стареене на мускулите и кожата. С годините все едно те губят своя тонус и форма.

До този извод достига професор Джими Тимънс от университета Лафбъро – Великобритания, след като открил особени химически маркери, свързани със стареенето на мускулните тъкани. По тях може да се разбере как тренировките влияят на мускулите. Той направил анализ на физическата форма на стотици доброволци, които активно се занимавали със спорт. И изяснил, че при част от тях мускулите по никакъв начин не реагирали на натоварването.

„Мускулите отслабват с възрастта не заради недостиг на физическа активност, обяснява професор Тимънс. Много хора не могат да уголемят мускулната си маса по принцип”.

Това откритие обаче съвсем не е повод да не се прави дори сутрешна гимнастика. Професорът уточнява, че спортът е безполезен само за 25 на сто от населението на планетата. А за всеки десети спорът е абсолютно противопоказен, защото се подлага на риск от разболяване от диабет и хипертония. Поради това професорът обяснява, че за някои хора е по-добре да се излежават на дивана, повече да спят и да се хранят правилно.

Заключенията от проучването на професора имат достатъчно потвърждения сред звездите от шоубизнеса. Така например героинята от сериала „Сексът и градът” – 47-годишната Сара Джесика Паркър е започнала по-рядко да ходи в спортната зала след като забелязала, че вените й са прекалено изпъкнали, а бицепсите – жилести.

На по-малко строг фитнес режим е преминала и Мадона, когато лекарите обърнали внимание на вените по ръцете й – те я правят да изглежда по-стара от нейните 55 години.

С прекалено изпъкнали вени са покрити ръцете също така на Анджелина Джоли и Мег Райън (на снимката). Този дефект се появява при всички, които се занимават прекалено интензивно с фитнес след 45-годишна възраст.

Вдъхновява за спортни подвизи единствено 75-годишната Джейн Фонда, която със своята красота и досега оставя зад себе си много звезди – два пъти по-млади от нея. Очевидно тя влиза в тези щастливи 75 на сто, на които упражненията помагат за удължаване на младостта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *