19/04/2024

Сблъсъкът САЩ -Русия заради Сирия: Кой срещу кого стреля в Средиземно море?

Добре информиран дипломатически източник е разказал пред вестник As-Safir, че “войната на САЩ срещу Сирия е започнала и приключила в момента, когато са изстреляни две балистични ракети, оставяйки след това противоречива информация – Израел отрича това, а  Русия го потвърждава.

Противопоставянето е продължило  докато Израел излеза с изявление, което показва, че изстрелването на тези ракети е  било извършено в рамките на израелско-американско учение, както и че тези ракети са паднали в морето. Като всичко това нямало връзка с кризата в Сирия.

Източникът е съобщил за ливанското издание, че “американската армия е изстреляла две ракети от бази на НАТО в Испания, те са били незабавно засечени от  руските радари и са се сблъскали с руските отбранителни системи. Едната от тях е избухнала във въздуха, а другата е паднала в морето”.

В този контекст източникът отбелязва, че “изявлението на Министерството на отбраната на Русия, че са засечени изстрелвания на  балистични ракети към Близкия Изток имат за цел да се прикрият две неща: първото –  мястото, откъдето ракетите са изстреляни, и второ – че ракетите са били свалени“.

Защо? Защото в този момент, когато е започнала пълномащабна операция, ръководителят на руските разузнавателни служби се е свързал с американското разузнаване и е заявил, че “атаката срещу Дамаск е атака срещу Москва и ние сме премахнали термина “свалени са две ракети” от заявлението, за да запазим двустранните отношения и за да се избегне ескалация.

Следователно, трябва незабавно да преразгледате своята политика, подход и намерения по отношение на кризата в Сирия, както и да се убедите, че няма да бъдете в състояние да отстраните нашето присъствие в Средиземно море”.

“Тази необявена директна конфронтация между Москва и Вашингтон е засилила объркването в администрацията на Обама и определено е показала, че в случая със Сирия, руската страна е готова да стигне до края.

А също така и това, че САЩ не са имали друг изход от задънената улица, а само чрез инициативата, предложена от Русия, която позволява на Америка да спаси репутацията си”, е добавил той .

Тук дипломатическият източник казва, че “за да се избегне по-нататъшното неудобство за Америка,  Вашингтон е поискал  от Тел Авив да обяви това изстрелване за  свое, за да може Съединените щати да запазят авторитета си – особено като се има предвид факта, че тези ракети са били началото на удара на САЩ срещу Сирия и обявяване на началото на военната операция.

След това президентът на САЩ според идеята е трябвало да отиде в Русия за срещата на върха на Г-20, и да преговаря  за съдбата на сирийския президент Башар Асад. И това е бил единственият начин да се намери изход от задънената улица, в която е попаднал”.

Източникът е казал също, че  след ракетната конфронтация между САЩ и Русия, Москва възнамерява да увеличи броя на военните експерти в групата , присъстваща в Средиземно море.

Също така, този инцидент е позволили да се определи обявяването на инициативата за спиране на  агресията срещу Сирия след срещата на Г- 20, която бе предшествана от две успешния посещения в  Русия на министъра на външните работи на Иран  Хюсеин Абдул Амир ал- Лагиян и сирийския външен министър Уалид Муалем .

По време на тези посещения е съгласуван изход, който включва обявяване и приемане от страна на Сирия на руската инициатива за прехвърляне на сирийските химически оръжия под международно наблюдение и подготовка за присъединяването на Сирия към Договора за неразпространение на оръжия за масово унищожение.

На последно място източникът посочва, че “един от първите резултати от военната конфронтация между САЩ и Русия е отказът на британската Камара на общините да се присъедини към военна кампания срещу Сирия. Това бе последвано от Европейско заявление за принципна позиция – и което е най-важното, за германската позиция, заявена от канцлера Ангела Меркел”.

Ас Сафир

Снимката е архивна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *