25/04/2024

Учени: Земята ще бъде обитаема минимум още 1,75 млрд. години

Ако в нашата планета не се вреже гигантски метеорит или не се случат някакви други непредвидени катаклизми (б.ред.: или ако не се изтрепем до крак сами) , то човечеството и другите форми на живот на Земята ще могат да просъществуват минимум още 1,75 милиарда години. През цялото това време нашата планета ще се намира в обитаемата зона на Слънчевата система и ще има подходящи условия за живот на повърхността си.

Астробиолози от университета в Южна Англия са направили изследване, като са анализирали всички изменящи се данни за нашата Слънчева система към настоящия момент. Те са използвали метода на компютърното моделиране и са стигнали до извода, че в продължение на 1,75 милиарда години нашата планета ще се намира в обитаемата зона, тоест – на такова разстояние от Слънцето, при което на повърхността на Земята ще се запазят подходящи за живота температури и налягане. Естествено ще има течна вода, без която по същество животът е невъзможен.

„ За да достигнем до този извод ние използвахме концепцията за „обитаемата зона”. Това е разстоянието на планетите до звездата, при което на повърхността на планетите преобладава температура, допускаща наличието на вода в течно състояние”, обяснява астробиологът Андрю Рашби (Andrew Rushby).

Ние използвахме модел на звездна еволюция, за да определим кога ще настъпи краят на жизнения срок на нашата планета. Тоест – опитахме се да определим момента, когато Земята вече няма да се намира в обитаемата зона. Имаме основания да смятаме, че Земята може да се намира в тази зона от 1,75 до 3,25 милиарда години. След това нашата планета ще се окаже в горещата зона и животът на повърхността й ще стане невъзможен”, коментира астроблиологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *