24/04/2024

Свалят нечистоплътните от софийския градски транспорт

В градския транспорт в София няма да се допускат лица в нехигиеничен вид. Това предвиждат промени в наредбата за ползване на столичния градски транспорт, които предстои да бъдат гласувани от Общинския съвет.

Ако бъде одобрена идеята, трябва да влезе в сила още в средата на следващия месец, съобщиха bTV и TV7.

Ще се свалят и видимо пияните и употребилите наркотици.

В градския транспорт в София ще е забранено още просенето, свиренето на музикални инструменти, както и търговска дейност.

Красимира Сапунджиева от Центъра за градска мобилност обясни, че много граждани се оплакват, че в транспортните срества се качват хора с недобра хигиена и затова е редно да не се допускат.

„Контрольорът трябва да заяви: „Извинете, но вашият външен вид е неподходящ за използване на транспорта. Ако обичате, слезте!“ Ако, разбира се, срещне съпротива, има други форми – обръща се към полицейски служители”, каза тя.

В новата наредба се предвижда и възможността да се носи повече багаж – с един билет да се превозват до два куфара.

Вече ще можем да взимаме със себе си и домашни любимци в клетки и дори спортно оборудване, ако то е добре опаковано.

Контрольорите ще са натоварени със задачата да следят за изпълнението на правилата и да действат, когато е необходимо.

Бел. ред: Е, крайно време беше. Всеки е преживявал случай, когато съседният пътник непоносимо го обгазява. Като не се сещат сами – да им се подскаже с наредба като тази. Друг е въпросът, че най-добрите нормативи у нас по принцип не се прилагат – не се следи изпълнението им, не наказват нарушителите.  Както е в Сингапур, например. Изплюй си дъвката където и падне и чакай неприятности. Та ще видим…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *