25/04/2024

Медици: Студът и нещастната любов причиняват инфаркт

Капризите на времето оказват голямо влияние върху хората със сърдечносъдови заболявания. Статистиката показва, че по време на зимните студове нараства броят на инфарктите.

Това се доказва и от проведеното изследване от белгийския учен Марк Клайс. Той представи проучването, направено заедно с негови колеги, на конференция на Европейската асоциация на кардиолозите, съобщава io9.

Проучването, в което са взели участие 16 хиляди човека, било посветено на влиянието на околната среда върху самочувствието на хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания. Въпреки предварителните очаквания изследователите не успели да установят връзка между замърсяването на въздуха и увеличаване на броя на сърдечните пристъпи. Но пък открили друга закономерност. Оказало се, че студеното време влияе върху ръста на сърдечните пристъпи.

Медиците обясняват това явление. При ниските температури кожните рецептори, реагиращи на студа, се стимулират и привеждат в действие симпатичната нервна система. В организма се увеличава количеството на адреналин и на други химически вещества, повиващи риска от възникване на сърдечен пристъп. Освен това при студ кръвта става по-гъста, което може да доведе до образуването на тромби.

Но проблемите на сърцето могат да възникнат не само заради студа. Понякога всичко е заради …несподелената любов. Неотдавна екип от Великобритания доказа, че несподелената или нещастна любов, може да стане причина за рязко влошаване на самочувствието на човека и дори да доведе до смърт.

Своето откритие британските специалисти нарекоха „синдром на разбитото сърце”. Когато човек страда или обратното – бурно се радва, става мощен скок на адреналин, което парализира долните камери на сърцето, пренасяйки цялата тежест на горните камери. Това е сериозно прединфарктно състояние, коментират медиците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *