19/04/2024

Сблъсъци и арести пред парламента в манипулираните протести

Протестиращи, събрали се да посрещнат депутатите в началото на есенната сесия в сряда, опитаха да пробият зоната за сигурност около парламента със сила.

Напрежението в района на парламента, където се провежда протест срещу кабинета „Орешарски”, започна да се покачва малко пред 10.30 часа тази сутрин. Хора от предните редици на демонстрантите, събрали се пред служебния вход, започнаха да дърпат загражденията, поставени от органите на реда. На мястото бе разположен кордон полицаи, който да удържи ограничението към зоната за сигурност.

Напънът на групата продължи и след около 10-ина минути протестиращите успяха да издърпат няколко от загражденията. Използвани бяха вериги, с който металните огради бяха изтръгнати. Така в тази част на протеста между демонстрантите и парламента остана единствено дебел кордон от полицаи.

Едновременно с това мирно протестиращите се отделиха от „активната“ група и около тях бе образувана празен полукръг.

Репортер на bTV видя как именно тези хора са били разположени от северния вход на НС и по сигнал са започнали „акцията“ по премахване на заграждения.

Направен бе втори опит за издърпване на оградите, но този път неуспешен. Постепенно обстановката се успокои.

Пред bTV участниците в опита за щурм на НС обясниха, че не са част от политически структури, а са действали с намерение да бъде чута и видяна позицията им.

С развитието на деня органите на реда поставиха допълнителни заграждения в района и ги заключиха, за да не бъдат местени. Действията им бяха съпътствани от скандирания „Още!“.

Около 15.00 часа депутатите започнаха да напускат работното си място, а в района почти нямаше протестно присъствие.
Протест Голямото посрещане – 2
(Photo: Ладислав Цветков)

Протестиращи се събраха пред сградата на парламента около 9.00 часа, за да поискат за пореден път оставката на кабинета „Орешарски”.

Движението по бул. „Цар Освободител” в района около Народното събрание беше затворено.

Коли на жандармерията отново бяха разположени като „стена” между демонстрантите и отиващите на работа народни представители и намалиха видимостта.

Част от протестиращите се преместиха до загражденията до служебния вход на Народното събрание, за да изразят недоволството си.

Разпънат бе и червен килим пред парламента. По сградата бяха хвърлени домати. Раздаваше се и редовното „протестно кафе“.

Станалото вече традиционно „къпане в народна любов“ тази сутрин бе практикувано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и от депутата Ивайло Московски. Двамата излязоха от сградата на НС и се доближиха на заграждение разстояние до недоволните граждани. Посрещането им обаче не бе еднозначно. По-късно същото направиха и други народни избраници от ГЕРБ, сред които зам.-председателят Цветан Цветанов.

Въпреки заявената подкрепа към демонстрацията от Реформаторския блок и ГЕРБ, събралите се не издигнаха лозунги в подкрепа на политически сили.

Рано сутринта в други централни части на София пристигнаха автобуси, с които от провинцията дойдоха както поддръжници, така и противници на кабинета. Те обаче бяха разположени в центъра на столицата така, че да няма визуален контакт между тях.

За известно време по обед част от протеста против кабинета блокира кръстовището на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Стигна се до лек инцидент в градинката при НС, където част от събралите се нападнаха човек, издигнал плакат „Ямбол подкрепя София“, с подозрения, че е провокатор.

Б. ред. Все повече се доказва истината, с която безпристрастните наблюдатели отдавна знаят: основните партии плащат пари, за да докарват протестиращи от цялата страна. А това опорочи тотално всичко. Никава изненада – както винаги в България.

http://btvnews.bg/article/bulgaria/obshtestvo/protestirashti-narushiha-deputatskiya-komfort-na-vlizane-v-parlamenta.html

One thought on “Сблъсъци и арести пред парламента в манипулираните протести

  1. Беден и мизерстващ човек се купува най-лесно.Това е истинското лице на протестите днес!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *