28/03/2024

При война Русия ще е на страната на Сирия

Русия ще продължи да подкрепя Сирия, дори ако там започнат военни действия, обяви руският президент Владимир Путин.

На пресконференция след срещата на Г 20 той коментира, че според него дестабилизацията на Близкия Изток би била контрапродуктивна.

Руският президент съобщи още, че страната му ще продължи да доставя оръжие на режима в Дамаск.

Според Путин разговорите в рамките на форума са минали „добре“ и дори е имал среща на четири очи с американския си колега Барак Обама. На нея двамата не са се разбрали по въпроса за Сирия, но са „изслушали позициите си“, предаде Би Би Си.

„Той не е съгласен с мен и аз не съм съгласен с него. Но се изслушахме“, каза Путин, цитиран от Си Ен Ен. По думите му имало вариант проблемът с Дамаск да бъде решен мирно.

Датата е 10-и септември?

Малко след това Барак Обама обяви, че ще направи обръщение към нацията на 10-и септември. Това е ден след заседанието на Конгреса за евентуално военно нападение в Сирия.

Путин съобщи още, че Обама не е искал екстрадиция на Едуард Сноудън по време на разговора им. Сноудън, който изнесе данни за американската програма за онлайн шпионаж, получи едногодишно убежище в Русия.

Обама повтори тезата си, че употребата на химическо оръжие от Сирия е заплаха за международния мир. За да се спазва забраната за използването им, е необходим отговор от международната общност, допълни той.

„Отговорът може да е сдържан, но съдържателен. И да послужи като здрава спирачка“, каза американският президент.

От думите му стана ясно, че САЩ не са се отказали от военна интервенция. Такава трябва да бъде подкрепена от Конгреса по искане на Обама, но решението на конгресмените няма задължителен характер за президента. Очаква се предложението за интервенция да бъде подкрепено, макар че още няма ясно мнозинство. В сряда обаче комисия към Сената мина първото препятствие и одобри удар срещу Сирия.

Преди седмица Обама подчерта, че страната му е готова за нападение „във всеки един момент“.

Франция даде заден

Франция ще изчака резултата от проверката на ООН за използване на химическо оръжие в Сирия, преди да вземе решение за участие в съвместна операция в страната. Това пък обяви френският президент Франсоа Оланд.

„Ще изчакаме доклада на инспекторите, точно както ще изчакаме и решението на американския Конгрес“, обяви Оланд.

Това е геноцид, припомни Камерън

Великобритания е готова, ако няма единодушие в Съвета за сигурност, стана ясно от думите на британският премиер Дейвид Камерън. Той отбеляза, че не може да се чака дълго.

„Ние всички вярваме, че е настъпил моментът да се действа, за да се предотврати хуманитарна катастрофа. И по-добре това да стане с резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Но ако това не стане, не трябва да се разчита само на това, а да се вземе решение да се действа“, каза британският премиер.

http://www.standartnews.com/svyat-svyat/rusiya_shte_e_na_stranata_na_siriya_pri_voyna-203543.html
  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *