25/04/2024

Предлагат електрошок за лекуване на интернет маниаците

Хората, страдащи от интернет зависимост в САЩ ,са много повече отколкото алкохолиците и наркоманите, взети заедно, показват статистическите данни.

Учените стигнаха до извода, че „цифровата” епидемия ще придобие характер на национална катастрофа. Онези, които не могат без Мрежата, предлагат да бъдат лекувани в специална клиника, съобщава Fox News.

Една от най-новите психиатрични болници, която предлага на своите клиенти курс за лечение на манията по интернет, се намира в град Бредфорд – Пенсилвания. Експертите считат за зависими онези, които прекарват в мрежата повече от 6 часа в денонощието, при което правят това не за да решават работни или учебни задачи, а просто заради собственото си удоволствие.

Курсът на лечение от разпространеното в съвременна Америка заболяване е само десет дни, но струва 14 хиляди долара. В списъка на услугите, които покриват стандартната медицинска застраховка, лечение на интернет абстиненцията не влиза, тъй като официално този вид зависимост засега не е признат за психиатрично заболяване.

Лечението представлява сеанси на групова терапия. По този начин американските лекари се опитват да избавят от зависимостта алкохолиците и наркоманите. Медиците подчертават, че те ще работят с хора, чийто живот е излязъл от контрол заради пристрастеността им към интернет.

„Ако вие сте на 20 години и в промеждутъците между общуването със своето момиче играете онлайн игри, значи при вас всичко е наред. В крайна сметка – засега”, коментират представители на клиниката в Бредфорд. Но с тези, които постоянно играят и престават да общуват с живи хора, специалистите са готови да се заемат.

Идеята за това, че човек може да стане зависим от информацията, се появи у психиатрите в началото на 1990 г. Първото проучване по тази тема бе огласено през 1996 г. С развитието на интернет проблемът започна да придобива все по-застрашителен характер, твърдят лекарите. Поради това и методите за борба с него трябва да бъде подобаващи. Например, студенти от Масачузетския университет предлагат интернет манията да се лекува с електрошок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *