28/03/2024

Пловдивският Альоша осъмна с огромна червена пелерина

Паметникът на Альоша на едно от тепетата в Пловдив – Бунарджика, осъмна тази сутрин с червен плащ.

Полицаите, които охраняват района, са разбрали за акцията сутринта, предаде БНР. Полицията няма информация тя да е част от културната програма на „Нощ на музеите и галериите“ в града.

Организаторите на прорамата също отричат да имат общо с червения плащ, но са на мнение, че акцията е „свежа“.

От полицията казаха за Plovdiv24.bg, че са изпратени полицаи на мястото, за да проверяват каква е причината за новата визия на паметника. Ако се окаже, че някой си е направил майтап с монумента ще се търсят извършителите и „пелерината“ на Альоша ще бъда свалена, но ако това е част от културната програма, няма да се предприема нищо.

По-късно стана ясно, че алпинисти ще свалят червения плащ от паметника на Альоша, разбра Plovdiv24.bg. Утожчнено бе, че червенята пелерина няма нищо общо културната програма, която тече в момента в Пловдив.

Полицаи безуспешно се опитаха да свалят покривалото от паметника и се реши това да направят алпинисти. Междувременно районът около паметника бе отцепен от полицията.

Полицията ще търси извършителите.

След 1989 г. в Пловдив периодично избухваха и затихваха спорове около това да се събори или не този символ на видимата и невидима окупация на България от Съветския съюз. Но паметникът на този етап оцеля. Остава само да тъгуваме по автентичния вид на тепето преди тупването на този гранитен мастодонт върху него.

Но не само комунистите вършеха подобни непоправими глупости. Едно цяло тепе – Марковото, е било превърнато в паваж в началото на миналия век. И като се вземат пред вид колко много са павираните улици в Пловдив и колко много вече не са, но преди бяха – изгубили сме нещо наистина забележително.

В последните години паметниците – символи са съветското влияние в България, често са обект на подобни акции. Паметникът на съветската армия в София няколко пъти беше пребоядисван. Най-популярно стана превръщането на фигурите в герои от комикс. Наскоро пък те осъмнаха целите розови като жест към Прага по повод навършването на 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия.

Паметникът на българо-съветската дружба във Варна пък беше „маскиран“ като момичетата от „Пуси райът“ по време на процеса срещу тях в Москва.

Подобни акции обаче предизвикват негативна реакция от страна на руското посолство и русофилските организации в България.

Бележка на www.snaiper-bg.net: След 1989 г. в Пловдив периодично избухваха и затихваха спорове около това да се събори или не този символ на видимата и невидима окупация на България от Съветския съюз. Но паметникът на този етап оцеля. Остава само да тъгуваме по автентичния вид на тепето преди тупването на този гранитен мастодонт върху него.

Но не само комунистите вършеха подобни непоправими глупости. Едно цяло тепе – Марковото, е било превърнато в паваж в началото на миналия век. И като се вземат предвид колко много са павираните улици в Пловдив и колко много вече не са, но преди бяха – изгубили сме нещо наистина забележително.

Снимката е на Plovdiv24.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *