19/03/2024

Пещерният християнски храм в Египет (снимки)

Манастирът свети Симон, известен още като Пещерният храм, се намира в планината Мокатам на югоизток от столицата на Египет. Наричат този район „мръсният град” тъй като тук живеят много боклукчии, наречени забалини. Забалините са потомствени християни, които мигрирали от Горен Египет към Кайро през 1940 г.

Бягайки от бедността и лошата реколта те пристигнали в града в търсене на работа и основали своеобразни християнски селища в столицата. Отначало спазвали традициите си – отглеждали свине и кози, пилета и други животни. Но в края на краищата разбрали, че събирането и сортирането на градския боклук е далеч по доходоносна работа.

Забалините преглеждат сметта, избирайки най-ценното, а органичните отпадъци стават отлична храна за техните животни. Въобще – този занаят се оказал дотолкова успешен, че все повече преселници идват от Горен Египет в новите „мръсни села” край Кайро.

С годините тези селища на забалините се пръснали из града, за да се избягват срещите с властите.  Накрая голяма група се установила под скалите на Мокатам в източната част на града. Резултатът: от 8 хил. човека през 1980 г. сега жителите тук са около 30 хил.

Египет е мюсюлманска държава, забалините съставляват 90 % от коптските християни в тази страна.

Християнските общини се срещат доста рядко в Египет, поради което забалините предпочитат да си стоят в Мокатам – в рамките на своето религиозно общество, независимо, че много от тях могат да си позволят да живеят на друго място.

Местната коптска християнска църква в Мокатам е построена през 1975 г. След като забалините се почувствали в безопасност започнали да използват по-здрави строителни материали като камъни и тухли за строителството на жилищата си. Като се отчете техният опит, свързан с изселването им от Гиза през 1970 не е чудно, че забалините са живели във временни постройки.

През 1976 година в Маншият Насир избухва голям пожар, което довежда до началото на строителството на първата църква под планината Мокатам на площ от 1000 кв.м. В пещерите били построени още няколко църкви. Сред тях манастирът свети Симон е най-големият – в него могат да се съберат 20 000 души.

Като цяло пещерният храм св. Симон в Мокатам е най-големият в Средния Изток.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *