19/04/2024

Намериха в езеро пет парчета от Челябинския метеорит

Пет отломки от Челябинския метеорит бяха извадени от езерото Чебаркул на 26 септември. Размерите на всеки един от тях са от 10 до 30 см.

Всички парчета от космическото тяло, което се взриви над руския град Челябинск на 15 февруари тази година като рани над 1000 човека и повреди много сгради, са предадени на учените за изследване. Това се съобщава от пресслужбата на Министерството за радиационна и екологична безопасност на Челябинска област. Едва след техните анализи ще може да се оцени ценността на находките. Действията по търсете на парчета от болида продължава.

В Чебаркул, където падна метеоритът, работят водолази от Екатерининбург. Те източват утайка от дъното на езерото, където лежи космическото тяло. Първата отломка бе намерена на 24 септември.

Учените обясняват, че експресният анализ ще отнеме минимум седмица време. И чак тогава ще може да се потвърди дали това наистина е метеоритът, чието падане развълнува в началото на годината целия свят.

Междувременно водата в езерото постоянно се проверява за радиация, както и химическият му състав, за да не се изложат на опасност водолазите и жителите на околните селища. Засега не са регистрирани никакви изменения в показателите.

Източинк: КР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *