20/04/2024

Най-сетне МВР слага на мушката битовата престъпност

Вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че МВР подготвя мерки срещу битовата престъпност, които ще дадат резултат до 2-3 месеца.

„Трябва да осигурим полицията да е там, където има нужда от нея. Сега по обективни и субективни причини не е така“, обясни Йовчев пред ТВ7.

Сред мерките е изграждането на интерактивна карта за проблемните населени места, за да може да се създаде гъвкава организация на работа. Мерките предвиждат още възстановяване на длъжността нещатен сътрудник на МВР. Така хората, които живеят в съответните населени места, ще могат да съдействат на полицията като ще имат средства за комуникация с органите на властта.

Обсъжда се дали да бъдат въоръжени, но министърът посочи, че лично той е против. Той изтъкна, че тази практика е много успешна в различни страни.

Битовата престъпност е придобила такива размери, че е въпрос на национална сигурност, обобщи Йовчев.

Той посочи, че подадените от граждани сигнали за кражби на имуществото им и други посегателства за последната година са 130 хиляди. Не каза кои месеци обхваща тази година, но уточни, че не това е важното, тъй като много хора изобщо не сезират полицията. Причините са в това, че или не вярват, че ще се справим, или че не искаме да се справим, посочи министърът.

http://dnes.dir.bg/news/prestapnost-tzvetlin-yovchev-14879141

One thought on “Най-сетне МВР слага на мушката битовата престъпност

  1. Кога ли ще вземат да се насочат срещу корупцията по всички етажи на властта?..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *