11/07/2020

Меркел за трети път канцлер на Германия

Когато през 2005 Ангела Меркел стана за пръв път канцлерка на Германия, надали някой е вярвал, че тази жена би могла да бъде преизбрана за трети мандат. Подобно нещо досега са постигали само Конрад Аденауер и Хелмут Кол.

През 2005-та година Ангела Меркел не стана канцлерка по някакво случайно стечение на обстоятелствата, нито пък между другото. Тя демонстрира желанието си за власт още много преди да влезе за пръв път в канцлерството.

Опитът ? като федерална министърка датира още от времето, когато беше член на кабинета на Хелмут Кол. Насред аферата с партийните дарения на ХДС обаче тя публично се отвърна от политическия си настойник Кол. Малко по-късно стана председател на ХДС.

Най-влиятелната жена

Властовият инстинкт на Меркел, тактическите и стратегическите ? умения, както и способността ? да се нагажда към всяка ситуация я наредиха сред най-значимите съвременни политици в Германия и Европа.

Тя обеща на гражданите, че Германия ще излезе от настоящата криза по-силна отпреди. И действително – думите ? се потвърждават от трайно добрите данни за развитието на икономиката и пазара на труда. В чужбина Меркел се изявява като силен защитник на германските интереси. Както на срещите на Г-8, така и на форумите на високо равнище на ЕС тя неизменно оставя впечатлението, че в нейните ръце парите на германците са добре защитени. В англосаксонския свят Меркел междувременно е смятана за най-влиятелната жена на планетата.

По време на европейската икономическа и финансова криза, Меркел се превърна във фигура, символизираща политиката по спасяването на еврото. „Не само Германия, но и цяла Европа трябва да излязат от кризата подсилени“, повтаряше тя. „Финансова помощ за другите? Да, но само ако се изпълнят определени условия.“ Това е същината на нейния курс. Това е пътят, по който Европа може да стане по-конкурентоспособна.

Как Меркел промени ХДС

Християндемократите също промениха значително своя облик под влиянието на Меркел. В началото канцлерката имаше редица вътрешнопартийни конкуренти. Те обаче бяха умело изтикани от нея на заден план или сами се забъркаха в някакви афери, поради което отпаднаха от борбата за лидерския пост.

Меркел знае, че политиката се нуждае от власт. Тя се възползва от своята власт, за да направи основни програмни промени в ХДС, с което измести партията към центъра на политическия спектър. Навремето военната наборна служба, атомната енергия или класическите представи за семейството бяха фундаментални за християндемократическия мироглед. Меркел промени и това.

Някои критици смятат, че канцлерката е обезличила собствената си партия, засилвайки в нея социалдемократическите елементи. Те я обвиняват в опортюнизъм. Поради това някои членове на ХДС напуснаха партията и се преориентираха към новосъздадената Алтернатива за Германия. Сред младите хора обаче курсът на Меркел изглежда има шансове за успех. Една широка, макар и непредставителна анкета сред младежи под 18-годишна възраст показа, че одобрението за ХДС междувременно е нараснало. Докато през 2009 партията на Меркел е заемала трето място в предпочитанията на младите германци, днес тя е вече първа!

Като цяло Меркел се радва от години на доста голямо одобрение сред гражданите. Тя си го изработи благодарение на неотклонно изграждания имидж на човек, който осигурява сигурност, стабилност и ориентация в трудни времена. А това се харесва на германците. „Почти безстрастно и твърде трезво, но пък сериозно и автентично тя служи на избирателите, а не на личните си интереси“ – така я описва политологът Карл-Рудолф Корте.

Лично, но без интимничене

Ангела Меркел и съпругът ? Йоахим Зауер

Външно Меркел постоянно сигнализира стабилност. Прическата ? остава почти непроменена през всичките години досега, а типичните за нея сака се менят единствено по цвят, носени обикновено в комбинация с обикновен черен панталон. Колкото и бурен да е светът в даден момент, телевизионните новини неизменно показват все същата Меркел – с типичната ? невъзмутимост.

Един от предизборните плакати на канцлерката беше типичен за цялата ? кампания. На него се виждат преплетените ? пръсти, а този детайл показва, че ХДС залага изцяло на Меркел за спечелването на парламентарните избори. И за да може да стане това, беше необходимо тя да разкрие поне малка част от личния си живот или по-скоро прецизно премерени детайли от него. Така например през лятото тя се показа като „баба Меркел“ заедно с внуците на съпруга ? Йоахим Зауер. На обществеността беше разказано и кой вид сладкиш предпочита г-н Зауер.

Известно е, че Меркел и съпругът ? живеят в старо жилище в историческия център на Берлин. Знае се още, че канцлерката прекарва свободните си дни в идиличната област Укермарк, където е израснала. Майка ? все още живее там, а баща ?, който е бил теолог, почина през 2011 година.

„Меркел се рекламира чрез личността си, но обществеността така и не научава нещо наистина лично за нея“, казва политологът Корте. И това не е учудващо: в крайна сметка от значение е само това, което Меркел върши като канцлерка пред очите на обществеността.

Автор: К. А. Шолц, Б. Узунова/Редактор: М. Илчева
DW.DE

(Visited 82 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *