28/03/2024

Климатът се влошава много по-бързо от прогнозираното

От значително по-голямо повишаване на нивото на океаните, отколкото се прогнозираше досега, се опасява Световният съвет за защита на климата (IPCC). Равнището на моретата към края на този век може да се покачи с 26 до 82 сантиметра.

Това е с една трета повече от предвижданите към 2100 г. 18 до 59 см., както се допускаше през 2007 г. , се казва в доклада на съвета. Той бе публикуван в петък – на 27 септември 2013 г. в Стокхолм, съобщава агенция AFP.

Експертите предупреждават, че такова повишаване на равнището на океана е в състояние за винаги да потопи острови и равнинни терени в крайбрежните зони. Авторите на доклада също така се опасяват, че (IPCC) може да не се справи със поставените му по-рано задачи – да ограничи глобалното затопляне максимум до 2 градуса.

В документа се отбелязва, че в зависимост от сценария средната температура на Земята към 2100 г. може да се вдигне от 0,3 до 4,8 градуса по Целзий. При това следва да се отчете, че  в сравнение с доиндустриалния период, средната температура на планетата вече е била повишена с 0,8 градуса.

При глобално затопляне с повече от два градуса учените предсказват неподдаващи се на контрол катастрофални последствия като опустошителни урагани и суши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *