23/04/2024

Защо сутрин се събуждаме като разбити?

На много от нас е познато това състояние – уж сме спали спокойно през нощта, а на сутринта се събуждаме като разбити. При това предната вечер не е имало никакви бурни събития или купони.

Сутрешната умора по правило предизвиква раздразнение, което може да продължи през целия ден. На какво се дължи това това?

Причината е, че хората са променили своя сън по отношение на природните ритми, в резултат на което сънят престава да бъде достатъчно полезен. До този извод са достигнали учени от университета Боулдер – Колорадо, САЩ.

Нарушава се ритъмът на биологичния часовник, който трябва да върви в крак с ритъма на природата, обяснява професор Леон Лак. А „в крак” означава да си легнеш да спиш след залез Слънце и да ставаш с неговия изгрев. Така са живели нашите предци и поради това не са страдали от безсъние, стрес и емоционално претоварване.

Но с появата на електричеството човечеството престава да се подчинява на биоритмите. Изкуственото осветление нарушава съня. Ние можем да спим дълбоко след полунощ, а да ставаме по обед. Така сме изместили времето за сън по отношение на биоритмите. А те отговарят за всички жизненоважни процеси в организма – редуването на активността с отдих, появата на апетит и настъпването на чувство за насищане, възникването или затихването на желанието за секс, отделянето на хормони и стартът на биохимичните реакции.

Биологичните часовници са много крехки и много важни. Те представляват особени структури, скрити в хипоталамуса на главния мозък. Техният цикъл не е 24 а 25-часов. Поради това всяка сутрин трябва да се събуждаме с лъчите на изгряващото слънце, което помага да се рестартира молекулярният часови механизъм на организма към местния светлинен цикъл.

От слънчевата осветеност зависи изработването в кръвта на хормона мелатонин, който регулира времето на съня и бодърстването. Приблизително два часа след залеза на Слънцето количеството на мелатонин рязко се увеличава, а към сутринта постепенно се снижава. И ако човек не си легнал да спи във времето, определено от природата, то след късното събуждане нивото на този хормон още няколко часа остава високо и човек се чувства сънлив, отпуснат и уморен. Това е и точен признак за нарушаване на денонощните цикли.

Всичко казано до тук се отнася за относително здравите хора. Разбира се, сутрешна умора предизвикват и някои болести, но това вече е отделна тема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *