18/04/2024

За Сирия е подготвен косовския сценарий – следващите 48 часа са критични

Американският вестник New York Times публикува статия, в която се казва, че войната в Косово може да бъде  използвана от администрацията на САЩ като прецедент за атака срещу Сирия.

Русия ще блокира всяко военно действие, разрешено от Организацията на обединените нации и така Обама вероятно ще трябва да заобиколи ООН.

В интервю за Си Ен Ен американският президент каза: “Ако САЩ се подготвя да атакува друга държава без мандат на ООН и  без ясни доказателства, възниква въпросът за това кой международен закон ни подкрепя и  можем ли да създадем международна коалиция, за да успеем?”

През последните дни Обама и неговите военни съветници обсъждат различни сценарии за Сирия. Очевидният прецедент е Косово – там, както и в Сирия, са убивани цивилни граждани, а също така, както и в Сирия, Русия възпрепятства приемането на резолюция на ООН. Президентът Бил Клинтън използва подкрепата на НАТО, а за предлог за защита на уязвими групи от населението, което доведе  до 78 дни  бомбардировки на  Сърбия.

Косовският  сценарий е просто един от многото въпроси, които се обсъждат в момента в Белия дом. Американците също така преценяват риска, че военен удар може да доведе до нежелани последствия в съседните страни, особено в Ливан и Йордания, както и генериране на нов поток от бежанци в Йордания, Турция и Египет.

Висш служител в Белия дом казва за вестника: “Косово, разбира се, е прецедент за нещо подобно.”

Даадлер, бивш посланик на САЩ в НАТО коментира: “През 1999 г.  обосновката в случая с Косово е катастрофалната хуманитарна ситуация и посочване на факта, че в такива случаи международната общност е длъжна да действа и ако е необходимо, да се използва сила.” Daadler посочва, че и в случая със Сирия може да се използва концепцията за “катастрофална хуманитарна ситуация.” Освен това, Сирия може да бъде обвинена в нарушаване на международния  протокол от 1925 г. за забрана на употребата на бойни отровни газове. ”

Междувременно редакторът на един от водещите  арабски вестници- Al-Quds Al-Arab, като се позовава на срещи в Белия дом и на  преговори на висшите военни командвания на САЩ, Великобритания, Франция и страните от Персийския залив в Аман пише, че “следващите 48 часа ще бъдат критични” и “вероятността от американска атака срещу Сирия е много висока.”

Read more: http://30dumi.eu/2013/08/za-siriya-e-podgotven-kosovskiya-stsenarij-sledvashtite-48-chasa-sa-kritichni/#ixzz2d4CiULru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *