20/04/2024

Учени: Жените се алкохолизират много по-бързо от мъжете

Учени от САЩ установиха, че жените, страдащи от алкохолна зависимост, достигат състоянията, когато единствено лекарите могат да им помогнат, няколко години по-рано от мъжете. Резултатите от изследването са публикувани  тук:  Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Психиатърът Бен Люис от Университета на Флорида отбелязва, че исторически алкохолизмът се считал за специфична за мъжете болест тъй като именно сред представителите на силния пол тя била най-много разпространена. Но последствията от постоянната употреба на спиртни напитки се отразяват различно на мъжете и жените. „По-конкретно алкохолизмът при жените прогресира с по-бързи темпове”, пояснява психиатърът.

В изследването на американските специалисти са участвали 274 мъже и 257 жени. Всички те са преминали курс на лечение от алкохолизъм. На тях им били задавани въпроси, отнасящи се до интелектуалните им способности и здравето. Освен това експертите се интересували и кога анкетираните за първи път са опитали алкохол и след колко време след това са станали зависими.

Изяснено било, че периодът от възникване на проблема с алкохола до търсенето на лекарска помощ средно при жените е с пет години по-кратък, отколкото при мъжете. Авторите на изследването предполагат, че роля тук може да има и по-голямата готовност на жените да потърсят помощ и да признаят, че имат проблеми с пиенето. Но първите проблеми с алкохола представителите и на двата пола започват да изпитват на една и съща възраст –  на 18-19 години.

Неотдавна шведски медици установиха, че мозъкът на жените е по-малко устойчив на токсините, в това число – и към алкохола. Разрушаването на неврони при представителките на прекрасната половина на човечеството започва значително по-бързо.

При жените снижаване на нивото на серотонина на 50 на сто се наблюдава след четири години на прекомерна употреба на алкохол. В същото време при мъжете такова понижение е открито едва след 12 години на постоянно пиянство, твърди Кристина Белглунд от Гьотеборгския университет.

Необходимо е да се отбележи, че серотонинът, изработван от мозъчните неврони, изпълнява в организма на човека множество функции. Той отговаря за процесите на съсирване на кръвта и скоростта на реакция на дразнители, а също така регулира циклите на сън и бодърстване. И това не е пълният списък.

Снижаването на равнището на серотонина предизвиква тежка депресия, силна мигрена, усещане на безпричинен страх. Това може да бъде следствие от приемането на големи количества наркотични вещества, антидепресанти или алкохол.

Снимка: Getty Images

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *