25/04/2024

Учени: От адска жега ще страда 85% от сушата на Земята

Изследователи от Германия и Испания стигнаха до извода, че заради измененията в климата скоро ще страдаме от ненормална жега.

След 30 години горещините ще обхванат четири пъти по-големи територии. А към края на XXI от нея ще страда вече 85 на сто от сушата на Земята.

Според учените такава участ очаква земните жители, ако сега не предприемат мерки за намаляване на изхвърлянето на парникови газове. Освен това изследователите считат, че обществото още сега трябва да се приспособи към тези „горещи вълни”, за да намали броя на смъртните случаи, свързани с тези природни явления и да предотврати мащабни горски пожари, както и загубата на реколта.

Изданието Environmental Research Web съобщава, че тези изменения в климата са заради изхвърлянето на парникови газове в атмосферата. В резултат жегата сякаш натрупва вълни. През 2010 г. това изпита върху себе си Русия, през 2012 г. – САЩ, а през тази година – Европа и отново Америка. Аномално високите температури са отзвук от по-глобални климатични изменения, отбелязват авторите на изследването. Те завършват трагично като припомнят, че подобна гореща вълна в Европа през 2003 г. погуби живота на 70 хиляди човека.

Дим Куму (Dim Coumou) от Потсдамския институт за изследване на измененията на климата прогнозира, че такива горещи вълни ще се случват все по-често. Сега по целия свят ежемесечните температурни рекорди се регистрират пет пъти по-често, отколкото би могло да бъде, ако на планетата не течеше такъв процес като дългогодишното глобално затопляне. Поради това, обобщават учените, 80 на сто от всички нови случаи на рекордно високи температури трябва да ги свързваме с глобалните изменения на климата. Температурните рекорди в различните региони на планетата нямаше да ги има без непосредственото влияние на човека върху климата.

Дим Куму с колегата си Александър Робинсън от Мадридския университет Комплутенсе с помощта на климатични модели оценили по какъв начин температурите са се повишавали в миналото и предположили как този процес ще се развива по-нататък. Тяхното изследване показало, че безпрецедентното, екстремално горещо време, ще се наблюдава все по-често през лятото в регионите с умерен климат.

Ако в близко бъдеще не се заемем със съкращаването на замърсяванията на атмосферата, към края на това столетие екстремалните жеги ще се наблюдават все по-често, отбелязват учените. При това според тях в близко време ние така или иначе ще се сблъскаме с това явление.Според прогнозите им към 2020 г. подобни явления ще засягат два пъти по-голяма част от сушата, отколкото сега. Към 2040 година жегите ще завладеят четири пъти по-големи територии и това вече няма да зависи въобще от обема на парниковите газове, които човечеството ще изхвърля тогава в атмосферата.

Ако сега не се вземат никакви мерки то през втората половина на XXI век площта на сушата, подложена на аномално високи температури ще расте с около 1% годишно. Още по-екстремални температури, от тези които сега наблюдаваме, към онзи момент ще се регистрират на най-малко върху 60 на сто от сушата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *