23/04/2024

TEPCO призна: Рязко е повишена радиацията във въздуха край „Фукушима“

Рязко се е повишило нивото на радиация на територията на авариралата японска атомна електроцентрала „Фукушима-1”. В понеделник – 19 август, това е причинило облъчване на двама служители на централата.

Компанията оператор на станцията Tokyo Electric Power (TEPCO) съобщи, че двама нейни сътрудници са получили повишена доза радиоактивно облъчване докато чакали автобуса, който трябвало след завършването на смяната им да ги отведе в лагера на ликвидаторите на последиците от аварията. По данни на TEPCO по това време в този участък прозвучал сигнал за тревога, който оповестил резкия ръст в равнището на радиационния фон.

Нивото на външното облъчване на двамата работници достига до 13 бекерела на квадратен сантиметър, което е три пъти по-голямо от установената от компанията норма. Изменения в самочувствието на хората не е регистрирано, а медицинският преглед показал, че техните вътрешни органи не са били облъчени.

Причините за скока на радиация засега не са известни. Но стана известно, че аналогичен случай с облъчване на ликвидатори вече е имало на 12 август в същия този участък на станцията – тогава на въздействието на повишената радиация са били подложени десет човека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *