25/05/2020

По сто падащи звезди на час ще наблюдаваме на 13 август

Обичайният по това време на всяка година звездопад, наречен Персеиди, ще можем наблюдаваме в нощта срещу 13 август. Тогава в нощното небе падат близо по 100 бели метеора на час.

Това разказа Пенчо Маркишки, сътрудник в Института по астрономия към Българска академия на науките.

Персеидите тази година са активни от 17 юли до 24 август, като максимумът им ще може да се наблюдава в първата част на нощта между 12 и 13 август. След това броят им ще намалява постепено до 24 август, след което вече няма да могат да се видят.

Т. нар. „падащи звезди“ всъщност са метеори и нямат нищо общо с истинските звезди, разказа Маркишки. Персеидите, както и всички останали метеорни потоци, са остатъци от опашката на някога минала комета през вътрешната част на Слънчевата система.

Под действието на слънчевите лъчи, от ядрото на приближаващата се комета започват да се отделят  пара, газ и прах. Те образуват опашките, с които са известни кометите, като дължината им е милиони километри.

След минаването на кометата в продължение на десетилетия и дори – столетия, частици от опашката й продължават да се разсейват в пространството.

Докато през 2012 и 2011 г. условията за наблюдение на Персеидите бяха неблагоприятни, заради пълната Луна, през тази година ще има добри възможности, коментира Маркишки.

В нощта срещу 13 август лунният диск ще бъде осветен 33 процента, а Луната ще залезе в 23.03 часа в София и около 19 минути по-рано в Източна България (Варна), обяснява астрономът.

Това са добри условия за наблюдателите, тъй като при пълнолуние, се създава светъл фон на небето, който пречи да се виждат по-слабо светещите обекти.

След залеза на Луната, до края на нощта, Персеидите ще могат да се видят ясно в малките населени места и сред природата.

Уличното осветление и праховото замърсяване в големите градове, създават светлинно сияние, което пречи на ефективното наблюдение на метеорния поток.

Ако сте на подходящо място обаче, след като Луната наближи хоризонта – около 22,30 часа, до 24.00 часа, условията за наблюдение на Персеидите ще са отлични.

Много добра ще е видимостта и до края на нощта, отбеляза Маркишки.

http://dnes.dir.bg/news/perseidi-meteori-padashti-zvezdi-14667121?nt=9

(Visited 162 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *