29/03/2024

Най-опасната държава в света

Русия се управлява де факто от тайните служби, чиято власт при това не отслабва. И както са тръгнали нещата тя отново е на път да се превърне държава на тайната полиция.

Московските журналисти Андрей Солдатов и Ирина Бороган знаят много за руските тайни служби. Те се занимават с темата от избирането на Владимир Путин за президент през 2000 година. И двамата тогава напускат вестник „Известия“, в който са работили, и създават сайта agentura.ru. Междувременно двамата са се превърнали в най-цитираните в чужбина експерти по темата, както сега около случая Сноудън.

Русия днес е държава на тайната полиция – категорични са Солдатов и Бороган. Те са написали и книга по въпроса, наречена „Новото дворянство“. В нея те проследяват развитието на процесите през последните 20 години и рисуват една пределно тягостна картина. Действително – по време на управлението на Елцин са положени усилия за разцепване на старото КГБ, за да се попречи на завръщането на тоталитарната диктатура и нейната властова централизация. Но от днешна гледна точка можем да кажем, че този план не успява. През 2000 година дългогодишният служител на КГБ Путин, който последно работи като шеф на вътрешното разузнаване ФСБ (на водещата снимка е сградата на ФСБ) , става президент. Оттогава насам властта на ФСБ расте постоянно: броят на служителите ? нараства от 80 000 на 350 000, което ще рече, че днес тя представлява по-голяма структура отколкото КГБ в годините на комунистическата диктатура. Да не говорим за това, че ФСБ вече е дейна и в чужбина.

Новото дворянство

Най-малкото от гледна точка на самочувствието и обществената тежест тази формулировка е оправдана. Още повече, че неин автор е наследникът на Путин начело на ФСБ Николай Патрушев, който трябва да е много навътре в темата. Още през 2000 година в реч пред подчинените си той заявява: „Вие сте нашето ново дворянство“. Както сочат проучванията – още в първия от двата мандата на Путин 78 процента от първите хиляда най-популярни личности в Русия са все бивши функционери на тайните служби. Паралелно се създават много игрални и документални филми, които трябва да укрепят в обществото представата за НКВД, КГБ и другите служби като историческия елит на Русия.

На снимката: Николай Патрушев, който определи руските тайни служби като „новото дворянство“

Наблюдателите – като например Андрей Иларионов, бивш икономически съветник на Путин, или полският експерт по проблемите на Русия Анджей Новак – констатират, че в никоя друга държава по света тайните служби не разполагат с такава мощ, както в Русия. И докато по-рано КГБ бе на директно подчинение на партията, днес такава по-горна инстанция липсва. „Днес Русия определено е най-опасната държава в света“, казва Новак. По неговите думи тя е и единствената държава, която де факто се управлява от службите.

Солдатов и Бороган описват подробно как се е стигнало до това положение. 90-те години са време на разкрития за практиките на КГБ, на нови изкушения, довели до голяма корупция и в тайните служби, и на установяване на хаос в големи сфери на държавата. Същевременно властта на службите е разширена по законов път, за което значителна роля изиграва конфликтът в Чечения – като особено голямо предизвикателство пред службите.

В първите години от путиновата ера държавата е изключително уязвима. От една страна заради тероризма, от друга – заради разпространяваните от чеченските терористи в интернет съобщения за техните успехи. През 2002 руски студенти за първи път успяват да хакнат най-важния сайт на чеченците – очевидно не без позволението на ФСБ. Оттогава насам, както казва Солдатов, руските хакери постоянно биват пускани в ход – срещу кавказките бунтовници, неудобни медии, опозиционни групи като тази на световния шампион по шахмат Гари Каспаров. А дори и – когато става дума за „руските интереси“ – срещу държави като Литва и Естония. Връзките с тайните служби рядко излизат наяве, но всъщност именно по този начин те преследват дългосрочните си цели.

Недоверчиви и обиграни

Междувременно службите действат все по-дръзко. През октомври 2012 руският опозиционер Леонид Развозжаев, който искал да кандидатства за политическо убежище в Украйна, бил заловен в Киев от четирима души и отведен някъде с кола. Два дни по-късно вече бил в затвор в Москва, където продължава да е и днес. По сведения на Развозжаев – похитителите заплашили, че ще убият съпругата и децата му.

В Русия личната сфера в интернет е толкова относителна, колкото и банковата тайна, за която Путин по време на една икономическа дискусия попита лаконично, дали има такова нещо? Интернет дава големи възможности. Особено откакто Барак Обама обяви „ново начало“ в отношенията с Русия, в мрежата се появиха компрометиращи филмчета със сексуално съдържание за двама западни дипломати – американски и британски. В резултат Лондон изтегли своя представител от Русия, докато Вашингтон защити своя служител с аргумента, че той е станал жертва на очерняща кампания.

И Германия изпита на гърба си действията на тайните служби – ФСБ обискира офисите на германските фондации в Москва и Санкт Петербург. През пролетта следователите влязоха не само в офисите на безброй руски организации, но и в бюрата на фондациите „Аденауер“ и „Еберт“.

Какво още предстои? – „Духът на ФСБ е белязан от съветската и царската история: той е недоверчив, обигран и с кланова структура“, казва Солдатов. Според него обаче отговорите на новите проблеми не могат да се изведат от поуките от миналото.

АГ, ДПА/Б. Михайлова; Редактор: Е. Лилов
DW.DE

2 thoughts on “Най-опасната държава в света

  1. А България кой я управлява? Да не би да са Явните служби

  2. Те са написали книга „Новото дворянство“, а ние трябва да напишем книга „Новата мафия“…Доколкото си спомням Хитлер бе казал,че ще превърне славяните и еврейте в тор и същите тези руснаци /които те никак необичат/ им помогнаха да изгонят Хитлер от страната си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *