24/04/2024

Московчани алармират: Гълъбите се държат като зомби

В социалните мрежи московчани биха тревога: гълъбите се държат странно. Обичайните градски птици в момента повече приличат на зомби – те са вяли, сънливи и едва се държат на крачетата си.

Все по-често болни гълъби, изгубвайки контрол, летят направо срещу човека без да го забелязват. А понякога обезсилените пернати се преобръщат на гръб и повече не могат да станат. Мъртви птици вече не са рядкост по улиците на Москва.

Някои орнитолози предполагат, че в руската столица е започнала епидемия сред птиците. И препоръчват болните или мъртви птици в никакъв случай да не се докосват, защото много от заразните болести при птиците се предават и на човека.

Има случаи на масово отравяне на птици.  Аз съм се сблъсквал със ситуации, когато гълъбите умират, защото отрова за мишки е поставена на открито, коментира старши научният сътрудник при Националния институт за опазване на природата, орнитологът Александър Бородин, цитиран от vmdaily.ru/ .

Мишата отрова е във вид на зърна, които са пропити с химикали. Ако гълъбите ги погълнат, могат да загинат. В конкретния случай лично аз не съм наблюдавал масова смърт на гълъби. Трупове по пътищата не се търкалят. Ако този процес е локален, значи е свързан с това, че гълъбите се хранят с нещо отровно.

Данни за огнище на зараза засега няма, коментира орнитологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *