20/04/2024

Литър газирани напитки на ден може може да ви убие за година

Активният начин на живот и здравословното хранене може да се окажат безполезни при положение, че изпиваме по три бутилки газирани напитки на ден. Последствията от редовната употреба на съдържащата се в тях захар могат да са катастрофални. Продължителността на живота се намалява два пъти, а в отделни случаи смъртта може да настъпи след година.

„Резултатите  от нашите изследвания демонстрират, че това количество захар в храната, което сега се счита за безопасно, в действителност оказва крайно неблагоприятно въздействие върху здравето на бозайниците”, казва Уейн Потс, професор по биология от университета на щата Юта пред Express.

Група учени под негово ръководство проверила степента на въздействие на захарта в храната върху състоянието на мишки и продължителността на живота им. Изяснено било, че в случаите, когато захарта представлявала 25 на сто от денонощния обем на консумираните калории, продължителността на живота на гризачите се понижава средно с една четвърт, като някои от животните не преживели повече от година.

Към заболявания и преждевременна смърт водят разстройството в работата на черния дроб и сърцето, което е предизвикано от захарта, а също така се повишава рискът за разболяване от захарен диабет. При това ситуацията не се подобрява нито от качествените храни, от които са съставени дневните дажби, нито от повишената физическа активност.

Учените отбелязват, че критично опасното количество на захар се съдържа в три стандартни опаковки газирани напитки с обем 0,33 литра. Опасна е продължителната и редовна употреба на захар, подчертава Потс. Професорът заявява, че той самият бил толкова поразен от получените резултати, че неговото семейство вече значително е намалило количеството на консумираната захар.

С мнението на американските учени обаче не са съгласни всички. Така например представители на британската Асоциация на производителите на безалкохолни напитки твърдят, че резултатите от повечето научни работи не потвърждават опасностите от употребата на сладко газирано. С тях са съгласни и представителите на Асоциацията на производителите на захар на Острова. Член на тази организация напомни, че употребата на захар не е причислена от статистиката към най-разпространените причини за смъртност при хората.

One thought on “Литър газирани напитки на ден може може да ви убие за година

  1. Е, аз затова не ги консумирам…“бистра водица мирна главица“ пък останалото.. до кога е писано до тогава…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *