29/03/2024

Как се е появил Бог?

Въпросът как се е появил, как е възникнал Бог и имало ли е  Бог винаги – най-честият, който  хората си задават за Бога. Това е наистина един много труден въпрос, който атеистите задават на  вярващите, за да подкопаят вярата им.

Отговорът, че Бог винаги е съществувал, устройва твърде малко хора.  Нашият опит ни учи, че всичко около нас някога се е появило, а някога просто не го е имало. Но, от друга страна, Библията ясно заявява:

“Преди да се родят планините, И да си дал съществувание на Земята и Вселената, От века и до века Ти си Бог. (Пс. 90:2)

Първата грешка, която допускат атеистите, решавайки главоблъсканицата  “Как се е появил Бог?” се състои в това, че Бог не е предмет. Разсъждавайки за произхода и съществуването му, не може да се опираме само на своя  личен опит.

Този, който е създал цялата наша материя от енергия Сам  не се състои от същата материя. И поради това нашите закони на физиката не могат да бъдат приложени към Бога и към въпроса как се е появил. Всъщност въпросът за това как Бог се е появил, е некоректен изначално.

Ето едно обяснение, което хвърля известна светлина: “Отговорът е в това, че въпросът е безсмислен. Това е подобно на въпроса: “Как изглежда синята миризма?”. Синя  не принадлежи към категорията на предметите, които имат собствена миризма, така че самият въпрос е некоректен. По същия начин Бог не принадлежи към категорията на предметите, които се създават или се появяват. Бог няма причина и не се създава – той просто съществува.

Откъде накъде, а? Ние знаем, че от “нищо” нещо не възниква. Ето защо, ако някога е имало време, когато абсолютно нищо не е съществувало,  след това нищо нямаше да се появи. Но нещата съществуват. Така, тъй като е  невъзможно абсолютно нищо да не е имало, нещо трябва винаги да съществува. Това съществуващо винаги наричаме Бог. “

Някои скептици казват:

– Е, ако Бог в Библията  “точно” е описал себе си -как се е появил, как е създал Вселената, а и ако в  Библията е добавил снимки като доказателство, тогава и аз бих повярвал!

Извинете, но тогава камерите не са били изобретени и никой не  е снимал началото на всичко това.

Адори и да е имало, то дали  е възможно да се улови как е създадена вселената, и още повече – Бог?

И ако Бог по негово време е направил така, тогава Библията би трябвало да изглежда по този начин:

“И Каза Бог:

biblia

…И стана Светлина”.

Разбира ли се? Малко вероятно е  Библията в този си вид да  бъде най-четената и превеждана книга в историята на човечеството!

Някои хора са с претенции защо Бог не  ни е разкрива тайните на Вселената? Не ни е казал за динозаврите и ледената епоха,  не е обяснил всички закони на природата и най-важното: не е казал как той се появил. Как да им се отговори?

Първото нещо, което може да се каже е, че Бог нищо  не  ни дължи. Ние му дължим. Още повече, че той не дължи нищо на хората, които дори не признават съществуването му и не желаят да се подчинят на неговите ясно изразени стандарти за морал.

Второ, Библията е писана когато не е имало физика или химия и дори история като такава. Как би могъл да ни обясни с пръстите си сложните закони на природата?

Експеримент: вземаме един такъв “умен” човек, даваме  му няколко книги, посветени на природните науки и го изпращаме в джунглата при някое примитивно племе, което може само да чете и пише. Нека този “умен” човек даде тези книги на тези хора, така че те да научат много тайни на природата. Как смятате, какво ще направят те с тези книги? Да, нещо не по предназначение. А  какво сте очаквали? Дори и да се  даде на този човек възможност да ги обучва малко вероятно е да  успее, защото тези хора просто нямат причината да научат нещо!

Днес да се отговори на въпроса как се е появил Бог,  е същото като на пигмеите да се обясни принципа на работа на Големия адронен колайдер.  На този, който не знае основите, не можете да се обяснят детайлите. А Бог със сигурност е устроен милиарди пъти по-сложно, отколкото света, който Той е създал.

Как се е появил Бог? Може би той ще го каже в бъдеще на онези, които наистина го обичат такъв, какъвто е и обещава вечен живот в Рая на Земята.

Read more: http://30dumi.eu/2013/08/kak-se-e-poyavil-bog/#ixzz2ay4jGACA

2 thoughts on “Как се е появил Бог?

  1. Писания на религиозен човек, който се опитва да защити идеята, че има господ. Ами ако имаше и ако беше толкова просветлен, защо остави милиони хора да измрат през всички войни – около 50 милиона само през 2-та световна война.

    Ако наистина има господ, той отдавна ни е отсвирил. Единственият господ е в сърцата ни. Дори Исус точно това се е опитал да обясни на последователите си. Уви, да търсиш божественото в себе си, не е нито лесно, нито приятно. Особено, след като си расъл в човешко общество, което от ранна възраст или те тласка към религии или към иделогии.

  2. Имаше един изследовател, който казваше:
    „Хората могат приемат, че господ е станал човек, за да ги спаси. Но не могат да приемат идеята, че хората могат да станат богове, за да спасят себе си!!!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *