29/03/2024

FDA предупреждава: Парацетамолът може да доведе до смърт

Сътрудниците  на Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) предупредиха, че това лекарство има ужасен страничен ефект. Приемане на популярното  болкоуспокояващо може да доведе до редки заболявания, които при късно диагностициране предизвикват летален изход.

Застрашено е здравето на всеки, който приема това лекарство – от последиците от използването на парацетамол никой не е застрахован.

В документ, публикуван от FDA, се съобщава, че възникват усложнения дори и у тези, които многократно са употребявали парацетамол преди без проблеми. Освен това  страничен ефект може да предизвикат и лекарства, в които аналгетикът и антипиретик не са основно вещество, а са само сред други компоненти, включени в препарата.
Опасността  от парацетамола  е в това, че той може да причини редки прояви на лекарствена алергия:

– Синдром на Сивънс- Джонсън (тежка форма на полиформна еритема, при коятои се появяват мехурчета по лигавицата на устата, гърлото, очите, гениталиите и други части на кожата и лигавиците)

– Синдромът на Лайел (кожни обриви, при които в рамките на няколко часа се появяват големи плоски мехури със серозно или серозно-хеморагично съдържание)

– Остър генерализиран екзантематозен пустулозис (кожен обрив, придружен от левкоцитоза).

Клиничната картина на тези болести  е почти еднаква: Обща  интоксикация, повишена температура, мехури, превръщащи се в ерозия. Но ако пустулозисът спира от само себе си (няколко седмици след последната доза), то  при синдромите  на Лейл  и Stevens-Johnson, ако не се започне незабавно лечение, може да доведе до смъртта на пациента.
Подобни статии:

Read more: http://30dumi.eu/2013/08/uchenite-ot-fda-paratsetamola-t-mozhe-da-ubiva/#ixzz2b6SoU4UL

One thought on “FDA предупреждава: Парацетамолът може да доведе до смърт

  1. Чист въздух,здрава храна,и без стресове и няма да имаме нужда от панадол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *