26/04/2024

Челябинският метеорит е покрил с прах цялото Северно полукълбо (видео)

Взривът на метеорита, паднал на 15 февруари в района на челябинското езеро Чебаркул, е образувал шлейф от прах, който се е разнесъл за четири дни по цялото Северно полукълбо.

До този извод стигнаха специалисти от НАСА, които опирайки се на получените от спътник данни, проектираха модел на падането на болида.

Метеоритът с диаметър 18 метра при навлизането си в атмосферата е развил скорост до 18,6 километра в секунда. Той се взриви над Челябинско на височина 23,3 км. „Мощността на взрива превишава 30 пъти количеството енергия, отделено при взрива на атомната бомба над Хирошима”, се казва в съобщението на НАСА (вижте съобщението на Американската космическа агенция плюс видео тук).

 3,5 часа след взрива шлейф от прах бил открит в атмосферата на височина около 40 км, който се премествал на изток със скорост 300 км в час. После по-големите и тежки частици от него започнали да губят височина и скорост, а по-малките продължили движението си с първоначалната скорост. На 19 февруари прахът обиколил Северното полукълбо и се върнал обратно над Челябинск. Въздушните потоци разпръснали частиците прах,  но след три месеца те все още се срещат в разни ъгълчета на планетата.

„Преди 30 години ние можехме само да твърдим, че шлейфът се движи в стратосферата. Сега с помощта на моделирането ние можем точно да проследим пътя на частиците прах и да определим как се движат”, отбелязва главният сътрудник в Лабораторията по атмосферни науки Пол Нюман.

Челябинският метеорит се взриви на 15 февруари 2013 г. Ударната вълна изби прозорците на 7000 сгради, повече от 1500 местни жители пострадаха от порязване от счупените стъкла и избитата дограма. На региона бяха нанесени значителни материални щети.

Специалистите започнаха да изследват отломките на метеорите скоро след негово падане, предполагайки, че това ще им помогне в изучаването на Вселената като цяло. Изясни се, че  падането на болида е довело до смущения в йоносферата, които преди никога не са били наблюдавани. Според теорията на руски специалисти небесното тяло в далечното минало се е откъснало от голям астероид.

One thought on “Челябинският метеорит е покрил с прах цялото Северно полукълбо (видео)

  1. „Метеоритът с диаметър 18 метра при навлизането си в атмосферата е развил скорост до 18,6 километра в секунда.“

    Така , както е казано , се подразбира , че той се е ускорявал при навлизането в атмосферата!?! Така може даа го напише единствено човек с пилотски нагласи.
    По- правилно би било следното: При навлизане в атмосферата метеорита е имал скорост около 18,6 км./сек.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *