20/04/2024

Астрономите откриха звезди, които пеят (видео)

Нова техника, създадена от учените, помага на астрономите да изследват звездите благодарение на звука.

Всичко започва с идеята, че звуците ще дадат възможност да се получи информация за звездите. Ако се предположи, че всяка звезда издава свои собствени уникални звуци, то теоретически те биха могли да се интерпретират и да се получи допълнителна информация за слънцата, произвели тези звуци. Американски учени успели да създадат метод, който им позволил да направят това.

В света вече съществува науката астросеизмология, известна още като звездна сеизмология – тя изучава вътрешната структура на пулсиращите звезди чрез изследване на честотните спектри на техните пулсации. От тези колебания може да се извлече информация за ненаблюдаемите чрез други методи вътрешни слоеве на звездите по начина, по който сеизмолозите изследват недрата на Земята (и другите твърди планети) с помощта на осцилаците, предизвикани от земетресенията.

Астросеизмологията предоставя инструмент за изследване на вътрешната структура на звездите. Осцилационните честоти дават информация за профила на плътността в тези области, където възникват и се разпространяват вълните. Спектърът дава информация за химическия състав на тези участъци.

Използвайки сеизмичните данни , както и данните за светлината, може да се създаде „мелодия”, присъща на всяка конкретна звезда. На свой ред тази мелодия може да разкрие интересни характеристики за звездите, които са много ценни за науката.


Astérosismologie : une nouvelle technique utilisant la lumière fait chanter les étoiles par Gentside Découvertes

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *