26/04/2024

Тропически плевел задуши украински водоем – расте с невиждана скорост (снимки)

Украинска река бе окупирана от тропически плевели. В началото появата на необичайното растение по повърхността на реката предизвикало само любопитството на хората – токова нещо по тези места никога не били виждали. Но когато това „зеле” започнало да се разраства с невероятни темпове и практически покрило цялата повърхност на водоема, хората започнали да задават въпроси.

„Откъде се е взело? Опасно ли е за здравето или не? Вредно ли е за водоема? Защо никой не се занимава с него?”, пише рибарят Анатолий. И още: „ Водорасло ли е това или растение? Зеленината е толкова много, че водното огледало не се вижда”, казва местната жителка Олга.

Харковски учени се опитали да разберат какво все пак се разраства с такава неимоверна скорост във водата. След огледа на „зелето” биолозите с удивление излязоха с решение – това пистия – тропически плевел.

Преди това събитие този тропически плевел се срещаше само в Африка, Азия, Австралия и Южна Америка. Как пистията е попаднала в Донецката вода засега не е известно.

„Възможно е някой от местните жители да излял аквариума си във водоема – тези растения много често ги развъждат в аквариумите. Това растение се използва и за храна на прасета, а понякога – и за торене на почвата. Мисля, че това е станало”, коментира Биологът Юрий Гамуля.

Покривалото от пистия увеличава разхода на вода от водоема. Плевелът променя газообмена и способства за бързото му заблатяване. Освен това пистията се размножава много бързо по вегетативен път.

„Пети ден по речния път върви поток от растения с ширина 1-1,5 метра. Още сега говорим за тонове – невероятно количество, което не се поддава на измерване”, отбелязва биологът.

Според думите му това растение не причинява пряко вреда на хората. За самия водоем е точно обратното – ако пистията продължава да се разраства, ще превърне мястото в блато. Освен това, когато настъпят студовете и то започне да измира, цялата органика ще се спусне на дъното и ще започне да гние, а това ще наруши микрофлората.
Биологът е обезпокоен – практически не е възможно да се унищожи този паразит.В момента климатичните условия са много подходящи за размножаването му.

„Това е само началото. Счита се, че този плевел загива при температури по-ниски от 10 градуса. Но како плевелите са много, тоест има вероятност да презимуват, в нашия регион ще се появи още едно ново растение. Ние сме много близко до екологична катастрофа. Остава ни да се надяваме на студена зима. Ако плевелът измре, значи много ще ни е провървяло”, обобщава Юрий Гамуля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *