29/03/2024

Стив Ханке: Българите протестират заради липса на надежда

Българите протестират, защото има дефицит на надежда. Трябва ви план, стратегия за борба с корупцията.

Това заяви световноизвестният икономист проф. Стив Ханке пред bTV. Ханке е в България, за да бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Българската академия на науките.

Той каза, че докато бил в Италия прочел във вестник, че потенциално 400 хиляди българи, между 15 и 50 години, са смятали да емигрират във Великобритания и Северна Ирландия и определи това като абсолютна катастрофа.

Неговото обяснение е, че хората в страната нямат надежди, нямат и очаквания, а корупцията прелива.

Корупцията е нещото, което дава лошия облик на България и създава негативни външни аспекти, продължи проф. Ханке. Трябва да се намалят представителите на държавните власти, защото в крайна сметка източникът на корупция се улеснява от правителството.

Хората имат склонността да забравят, че през февруари 1997 година инфлационният месечен процент в България беше 242%, за месец само, а през юли беше създаден Валутният борд – инфлацията беше заличена, икономиката се стабилизира. Хората наистина тогава имаха надежда, заяви проф. Ханке, определяйки създаването на Валутния борд преди 16 години като „велико нещо“.

Според него валутният борд е изключително силно оръжие в борбата с корупцията. Дисциплината, въведена с Валутния борд, е изключително важна за България. Ако днес България не е във Валутен борд, политиците щяха по един бесен начин да харчат пари и да ходят час по час до БНБ, да печатат пари и резервите, които БНБ е натрупала, ще се стопят и похарчат незабавно.

Липсата на фискална дисциплина Ханке оприличи, като да се даде на едно детенце кредитна карта и да му се каже „хайде, харчи колкото искаш“. Валутният борд слага юзди на управляващите, до известна степен, посочи още икономистът.

Според него въпросът с ел.енергията е не държавата да определя цената, а да има правила на играта, които да създадат конкуренция на пазара, така че той да определи каква ще е цената.

Ханке смята, че в управлението всеки знае, че ако има пет началници над главата си е много трудно да се работи. Ако има обаче само един – е много по-лесно, заяви световноизвестният икономист.

http://dnes.dir.bg/news/koruptzia-valuten-bord-stiv-hanke-14444022

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *