18/08/2022

Прокуратурата разследва Борисов за скандала „Мишо Бирата“

Прокуратурата е възобновила разследването по скандала „Мишо Бирата“, в който главни действащи лица бяха бившият премиер Бойко Борисов, финансовият министър Симеон Дянков и ексшефът на митниците ген. Ваньо Танов.

Този път ще се проверява дали Борисов не е пречил на митническата проверка срещу пивоварната „Леденика“, собственост на покойния бизнесмен Михаил Михов, и дали има данни за търговия с влияние. Това съобщил пред „Сега“ зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

„Ще проведем разследване на съдържанието на разговора. Ще проверяваме и действията на участниците, например дали е препятствана митническа проверка“, обяснил Сарафов.

По думите му при последното разследване удобно е пропуснато да се провери съдържанието на разговорите. Според зам. -главния прокурор на привикване за разпит подлежат всички участници в тези разговори – Борисов, Танов, Дянков. Сарафов обаче уточнил, че наблюдаващият прокурор ще преценява кого да повика и кога.

На практика това означава, че Борисов може да се окаже обвиняем по една от двете точки, ако прокуратурата му поиска имунитета и той бъде свален. Досега разследващите търсеха само виновния за изнасянето на записите от разговорите между Борисов и Танов, направени със специални разузнавателни средства, в които експремиерът нарежда да се спре митническа проверка срещу пивоварната, защото така е обещал.

Тези разговори изтекоха в медийното пространство през януари 2011 г. и предизвикаха огромен скандал. В записите се чува как Борисов нарежда на Танов да спре проверката на митничарите. „Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не… Защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал (на Михов – бел. ред.), че няма да го закачам – няма да го закачам“, са част от репликите. В разговора бе намесено и името на бившия финансов министър Симеон Дянков. „Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: „Аз карам влака, да дойде при мене“, обясняваше Танов на премиера.

Миналата година градската прокуратура отказа да образува дело за търговия с влияние срещу Борисов с аргумента, че признанието на тогавашния премиер, че е казал въпросните думи, „изразявало самокритичност към определено поведение“, а това не било „доказателство по смисъла по НПК“. Това стана причина адвокат Минчо Спасов, който поиска случаят да се разследва, да сезира и инспектората на Висшия съдебен съвет. Оттам вече трети месец нямало отговор.

Сега делото е възобновено с решение на прокурор от Върховна прокуратура.

http://dnes.dir.bg/news.php?id=14493713

(Visited 75 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *