29/03/2024

Пет земни труса разлюляха Тополовград

Земен трус с магнитуд 3,8 по скалата на Рихтер е регистриран в района на Тополовград, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Земетресението е станало 21.11 часа и е усетено в района на Ямбол, Хасково и Димитровград. Епицентърът е в района на Манастирските възвишения, край Тополовград.

Няма данни за пострадали хора и нанесени щети, уточниха от института пред „Фокус“.

Преди този трус са регистрирани четири по-леки. Единият е бил с магнитуд 3,7 и е регистриран в 20.12 часа, другите – около 3 по скалата на Рихтер.

„Манастирските възвишения са известни със своята непрекъсната относително слаба сеизмичност и висока чувствителност на населението, тъй като са характерни със силно подземно бучене. И дори слаби земетресения с магнитуд под 3 – това са микроземетресения, се усещат от хората. По принцип зоната на Манастирските възвишения не е в сеизмоопасните Маришка или Тунджанска зони при Ямбол“, коментира сеизмологът д-р Емил Ботев – ръководител на отдела по Сеизмология към Геофизичния институт на БАН.

Той обясни, че през три-четири месеца Манастирските възвишения  са реализирали слаба сеизмичност с микроземетресения с магнитуд под 3.

Трусовете са били усетени и в тракийския регион на Турция и пограничния град Одрин, предаде БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *