19/04/2024

Какво пречи на “Вояджър 1″ да напусне Слънчевата система?

В продължение на много години  космическият кораб “Вояджър 1″ изпращаше на Земята много полезна и интересна, а понякога дори и неочаквана информация. През последните години учените  решиха, че сондата ще напусне пределите на слънчевото влияние съвсем скоро и ще стане първият апарат, направен  от човека, който ще излезе в  междузвездното пространство. Но това не се случи. Засега.

В същото време учените  започнаха да получават информация за странно  поведение и процеси в региона, където те смяха, че няма нищо.

Наведнъж няколко научни списания публикуваха  статии за това, че още през август миналата година, “Вояджър 1′ е навлязъл в  доста странен район, в който той се намира и  до днес. Отначало учените решили, че сондата  все пак е напуснала Слънчевата система, и за това мнение дори е имало няколко предпоставки.

Първо,   слънчевият вятър в тази област е станал много по-слаб през последните няколко дни. Второ, учените  забелязали повишена концентрация на силно заредени частици, които по тяхно мнение са попаднали  в тази област от зоната извън Слънчевата система.

“Видяхме много рязко, около 1000 пъти по-забележимо, отколкото преди, намаляване на частиците на слънчевия вятър. Сякаш огромна вакуумна помпа ги засмуква всички и ги изпомпва с невероятна скорост и сила, “- споделя информация Stamatios Krimigis,  отговарящ за детектора на  нискоенергийни частици на “Вояджър 1″.

“Никога не сме виждали такъв интензивен спад, освен в случая отпреди 34 години, когато “Вояджър 1″ премина през  гигантския слой на магнитосферата на Юпитер.”

Два важни признака, които биха говорили за това, че апаратът  все пак е напуснал Слънчевата система с висока концентрация на нискоенергийни частици, и е влязъл в междузвездната среда с висока концентрация на силно заредени частици от супернови и други масивни космически събития, ние вече имаме.

Но учените все още не са засекли третото голямо събитие, което ще покаже с пълна сигурност, че сондата е напуснала системата ни.

Става дума за това, че ъгълът на магнитното поле около “Воджър 1″ не се е променил. С други думи, сондата е все още под влияние на магнитното поле на Слънцето, и следователно, технически, все още не е навлязла в междузвездното пространство.

За съжаление, в момента няма начин да се знае какво всъщност  вижда пред себе си космическия кораб, тъй като няма начин да се установи кога  точно  “Вояджър 1″ ще съумее да се освободи от влиянието на магнитното поле на Слънцето – това може да отнеме няколко дни, няколко месеца, може би дори години.

Read more: http://30dumi.eu/2013/06/kakvo-zada-rzha-voyadzha-r-1-v-sla-nchevata-sistema/#ixzz2XmdmFBan

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *