23/04/2024

Горите на планетата въстанаха срещу човека

По-точно  горите са въстанали срещу  човешкото въздействие върху околната среда. Учените са установили, че горите са в състояние да се адаптират под въздействието на промените на съдържанието на  въглероден диоксид в атмосферата.

В същото време, тъй като човешката дейност води до увеличаване на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата, порите на повърхността на листа се изменят така, че да осигурят оптимален газообмен. Тези резултати не са били открити лесно.

Екип от учени под ръководството на професора от  Института за изследвания на климата и времето Hans Peter Schmid в продължение на много години наблюдават 14 горски обекта в три климатични зони на Северното полукълбо.

Навсякъде резултатът бил подобен: при увеличаване на концентрацията на въглероден диоксид  дърветата свивали порите на листата си, за да поддържат необходимия вътрешния баланс на СО2.

“Това показва, че горите са чувствителни към промените в околната среда. Екосистемите не само ефективно използват своите ресурси в сегашните климатични реалности, но и имат стратегия за случаи  на климатичните промени “, обяснява д-р Шмид.

Read more: http://30dumi.eu/2013/07/gorite-na-planetata-va-stanaha-sreshtu-choveka/#ixzz2Z0H0LW8B

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *