29/03/2024

Десет разлики между протеста през ’97 и сега

Гневно множество залива жълтите павета. Викове „Оставка“, развети знамена, обсаден парламент. Летящи камъни, окървавени глави, полицаи с палки. БСП държи властта.

За мнозина българи случващото се днес е дежа вю на януарския бунт през 1997 година, който помете кабинета на Жан Виденов.

Други обаче смятат, че разликите между двата протеста са повече от приликите. „Стандарт“ сравни гнева на хората сега и преди 16 години.

10-те разлики

1. През 1997 г. нямаше „Фейсбук“ и социални мрежи, а интернет едва прохождаше. Частните медии също се брояха на пръсти, затова и медийната стачка се водеше от БНТ и БНР. Затова и бунтът сега се събра за часове, а тогава митингите се насрочваха дни по-рано.

2. Преди 16 г. страната беше затънала в жестока икономическа криза – трицифрена инфлация, верижни фалити на банки, зърнена криза, празни магазини. Сега формално сме сред страните с най-добри бюджетни показатели в ЕС, но затова пък половината от българите живеят под и около чертата на бедността

3. През януари 1997 г. бяха свирепи студове. Сега хората на протеста са изкушавани от плажа. Тогава пред парламента се раздаваше чай, а не кафе. Демонстрантите пък си носеха шишенца с „твърдо гориво“, а сега – бира.

4. Блокадата на парламента на 10 януари 1997 г. стана на третата година от мандата на Жан Виденов, е сега протестите започнаха две седмици, след като правителството на Пламен Орешарски се закле. Виденов беше премиер в оставка и целта на бунта беше да не се допусне втори кабинет на БСП, а сега Орешарски е титуляр и протестиращите искат неговата оставка.

5. Тогава БСП управляваше заедно с БЗНС „Ал. Стамболийски“ на Светослав Шиваров. Днес червената партия е в коалиция с ДПС и разчита на Волен Сидеров да осигурява кворума на парламента. През 1997 г. ДПС заедно със СДС бяха в предните редици на протестите срещу Виденов, а Сидеров работеше като пресаташе на българо-руски енергийни фирми.

6. През 1997 г. начело на шествията вървяха лидерите на опозицията и се развяваха партийните им знамена. Сега се веят само национални флагове, а демонстрантите не искат и да чуят за партиите и техните водачи.

7. Днес на практика протестира предимно София. Тогава бяха блокирани главните републикански пътища, а центровете на редица градове и в най-тихата провинция осъмнаха с барикади.

8. Тогава се искаше оставката на социалистическото правителство на Жан Виденов. Сега се иска оставката на цялата политическа класа и рестартиране на модела.

9. През 1997 г. не бяхме членове нито на НАТО, нито на ЕС. Днес посланиците на най-големите страни в Евросъюза ни дърпат ушите и смятат, че нашите проблеми са семейни работи на Европа.

10. В нощта на 10 януари депутатите бяха изведени от окупирания парламент със сини рейсове. Сега в нощта на 23 срещу 24 юли докараният бял автобус за народните избраници бе потрошен с камъни и бутилки.

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/10te_razliki_mezhdu_protesta_prez_97_i_sega-197966.html

    
   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *