25/04/2024

Бурни сблъсъци пред парламента като по времето на Виденов

22.20 часа
Единият от прозорците на автобуса е счупен. Рейсът вече не може да мръдне, блокиран от хората.

22.15
Автобусът, в който се предполага, че има депутати си пробива бавно път през блокадата. Според Би Ти Ви час от народните представители още са в Народното събрание. В рейса се виждат щитове на полицаи. Към автобуса хвърчат различни предмети.

 22.10
Хората стоят с вдигнати ръце пред автобуса, полицаите и колата на жандармерията. В сградата на народното събрания има 109 души, от които тредесетина са депутати.22.05
Голяма група полицаи с щитове се отправиха към загражденията, махат ги и започват да изблъскват хората. Има викове „Еничари“. Опитът не успя. Полицаите не използват груба сила. Сега кола на жандармерията пробива път на белия автобус с депутатите и тримата министри.22.00 часа
Много полицаи се струпаха отстрани на централния вход на парламента. Има три буса на жандармерията. Бял автобус се придвижи до служебния вход. Ескортиран е от бронирани коли на жандармерията.21.45
Млада жена с дете на ръце се обърна към полицаите с думите: „Няма да се бием, нали“. Хората скандират „Пазите престъпници“. Междувременно в парламента депутатите са отделени от журналистите.
 Протестиращите подозират, че се чака да стане 22 часа, след който час са забранени масовите улични прояви и тогава полицията ще се опита да пробие блокадата.21.40
Голям микробус на жандармерията се появи пред входа на парламента и остана там. Очаква се всеки момент депутатите да излязат и сигурно те ще се качат в него.21.35
Край загражденията се появиха полицаи с каски. Те закратко влязоха в парламента, след което отново излязоха. Полицаите с каски стават все повече. Хората скандират „Долу каските“. Хванали са се за ръце и са направили жива верига.21.25
Почти всички протестиращи носят запалени свещи, които бяха раздадени от група младежи. Хората изпяха химна.21.05
Има леко раздвижване около входа на парламента, полицаи с каски се приближиха до входа откъм Ал. Невски. За момента се знае, че сред блокираните в парламента са икономическите експерти на ГЕРБ – Владислав Горанов, Менда Стоянова, и бившият изпълнителен директор на НАП – Красимир Стефанов.
На живо: Полицаи с щитове разчистват пътя на депутатите, има сериозни сблъсъци (обновена в 22.15)В очакване да бъдат изведениТам са и министрите на финансите Петър Чобанов, икономиката Драгомир Стойнев и социалния Хасан Адемов. От депутатите на БСП в коридорите се виждат Антон Кутев, Йордан Цонев и Корнелия Нинова.20.55 часа
Хората откъм улица „Париж“ са направили барикада с таблата на продавачите от антикварния пазар. Целта е да не могат депутатите да се измъкнат оттам.
На живо: Полицаи с щитове разчистват пътя на депутатите, има сериозни сблъсъци (обновена в 22.15)

Междувременно край ковчега на кабинета се раздават свещи. Сред гробарите има и две деца. Те носят арфа, бели цветя и един черен балон. Лицата им са закрити от черни воали и коленичат пред ковчега
20.50
Депутатите от трите комисии, които днес приеха проектозакона за актуализацията на бюджета, заедно с ресорните министри, журналисти и служители на Народното събрание очакват НСО да организира евакуацията им, съобщи репортер на Капитал Daily, който е в сградата.

Народните представители от управляващите партии са в стаите на БСП и ДПС. Опозиционните депутати са около стаята на ГЕРБ.

На всички им е забранено да излизат. Председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев заяви пред журналисти, че актуализацията е трябвало да бъде приета, защото иначе работата на държавата е щяла да се блокира заради липсата на средства. Той определи този ход, като единствената отговорна позиция.

20.35 часа
Депутати, журналисти, синдикалисти и представители на работодателски организации остават в парламента, заради блокадата на сградата. Служителите на НСО и полицаите не разрешават на никой да излезе. Обясненията се, че протестиращите не различават депутатите, чиновниците и журналистите.

20.20
Много от хората от района на ул. „Париж“ се насочват на площада пред НС. При загражденията откъм „Ал. Невски“ се събират вече много хора. Появиха се хора, целите облечени в черно. Те отбелязват 40 дни помен, откакто в България няма правителство.

От антиправителствената информационна служба разпространиха това видео, в което твърдят, че има неоправдано полицейско насилие срещу протестиращ.

В парламента са блокирани 109 човека – депутати, чиновници и журналисти.

Протестиращите скандират: „Мафия!“, „Червени боклуци!“, „Оставка“ и към 22,42 часа не дават никакъв признак, че имат намерение да свалят блокадата и да се разотидат.

По автобуса, с който полицаите се опитват да изведат блокираните, вече има доста щети. Има и ранен полицай, а протестиращи се оплакаха от полицейско насилие пред камерите на  телевизиите.

По-късно министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев потвърди, че има ранени и протестиращи, и полицаи, но по неговите думи те не са със сериозни травми. Има и арестувани протестиращи, но министърът отказа да съобщи колко са.

В крайна сметка автобусът бе принуден да се върне обратно към парламента, а полицията – зад загражденията.

Ситуацията много напомня януарските събития от 1997 г., която доведе до оставката на кабинета на Жан Виденов.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/07/23/2108957_na_jivo_policai_s_shtitove_razchistvat_putia_na/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *