24/04/2024

700 човека са починали от горещините в Англия

Рекордно горещо време се установи над Великобритания и Северна Ирландия през тази седмица. На места термометрите се вдигнаха до плюс 30 градуса. Жителите на мъгливия Албион, привикнали към дъждовен и прохладен летен сезон, понасят много трудно жегата.

Жертви на климатичните аномалии са вече няколко стотин човека, съобщава BBC.  „Със започналите преди девет дни в страната тропически жеги, само в Англия са починали 700 човека”.

Аномални температури се установиха и отвъд океана. В Ню Йорк и Вашингтон въздухът се нажежи до 35 градуса С, но там ситуацията се усложнява още повече от високата влажност, отбелязва НТВ. Спасявайки се от пека, жителите на мегаполисите изпълниха местните плажове. Според синоптиците жегите в САЩ няма да си отидат до средата на август.

В края на юни аномални горещини се установиха в югозападната част на страната. В Калифорния, Невада и южната част на Аризона температурите се вдигнаха до 50 градуса по Целзий.

От рекордно високи температури страда и Япония. От началото на месеца в префектурите Яманаси, Гума и др. температурата упорито се вдига до 39 градуса. В Токио – до 35. Само за последната седмица жертви на аномалните горещини станаха 16 човека, а общо от началото на месеца повече от 13,6 хиляди японци са получили диагноза топлинен удар.

Снимката е на АР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *