19/04/2024

В Украйна поискаха да забранят „Великата Отечествена война“

Украинската националистическа партия „Свобода” предложи да се премахне терминът „Велика Отечествена война” от нормативно-правните актове и учебниците.

Проект за такова решение е внесен във Върховната рада. Негови автори са депутатите Ирина Фарион и Юрий Михалчишин, съобщава УНН.

Според депутатите терминът „Велика Отечествена война” не съответства на историческата истина и „противоречи на европейския подход към оценката на Втората световна война, провокира недоразумения и конфликти в украинското общество”.

„Целта на приемането на такова решение е осигуряването на правила и обективна трактовка на историята на Украйна, утвърждаване на историческата справедливост и запазване на паметта за борбата за независимост на Украйна срещу всички окупационни режими”, написа на своята страница във Facebook ръководителят на прес службата на киевската организация на „Свобода” Александър Аронец.

Според него Украйна „е наследила редица тоталитарни митове от съветския период на историята, сред които ключов се явява митът, свързан с „Великата Отечествена война”.

„ Министерското и правителственото подлезурство пред ръководството на съседната държава лежи в основата на най-новите идеологии, нееднократно изказвани от президента на Руската федерация Владимир Путин за това, че Русия би победила във Великата Отечествена война и без участието на Украйна, отбелязва Аронец.

One thought on “В Украйна поискаха да забранят „Великата Отечествена война“

  1. Познат сценарии повторен от немъдри хора! То и в България в един момент се заговори за „османско присъствие“,а не за турско робство. Народ,който отрича историята си е обречен на гибел….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *