04/06/2020

Шефът на НАСА: Най-голямата заплаха за човечеството идва от космоса

„Представете си, че внезапно се събуждате след полунощ, а небето е необичайно ярко – сякаш не е нощ, а ден. Представете си нещо сияещо като северно сияние и това се наблюдава навсякъде – дори далече на юг в Куба и Хаваите. Представете си, че нещо става и генерира електрическо поле, пагубно за земната електроника. Именно това се е случило през 1859 г., когато Земята е била поразена от най-тежката геомагнитна буря за цялата история на човечеството. Такава буря, а вероятно и по-мощна, може да се повтори съвсем скоро”, предупреждава ръководителят на НАСА – астронавтът Чарлз Болдън (на снимката).

Ето как продължава Болдън: „Забравете за финансовите пирамиди, земетресения и урагани. Всичко това ще ви се стори нищожно в сравнение с последствията, предизвикани от лошото космическо време. Вредите за икономиката може да се окажат катастрофални. Тежката геомагнитна буря ще възникне внезапно, мощно изхвърлената плазма ще се откъсне от повърхността на Слънцето и ще нанесе разрушителен удар по Земята. Ако този магнитен ураган, станал през 1859 г. – известен като „Карингтънското събитие”, се повтори днес, той ще нанесе непоправими икономически загуби и ще са необходими години, за да се заличат ужасните последици и щети от такъв удар”.

Изказването на Болдън бе изключително драматично. Той говори за космическото време на конференция, организирана от НАСА миналата седмица. Описаните от него събития могат да бъдат разрушителни като при  най-мощно торнадо и проблемът става още по-тежък, защото въздействието няма да е локално – ще засегне всички континенти и ъгълчета на нашата планета.

Магнитните бури могат да предизвикат  понижаване на силата на земното магнитно поле и временно да извадят от строя предпазния щит на Земята, а след това земната цивилизация ще се лиши от цялата си електрическа мрежа.

Магнитна буря със силата на тази от 1859 г. ще върне човечеството в каменната ера.

Застрахователната компания Лойд – Лондон, публикува доклад по тези въпроси още през 2010 г. Според него геомагнитната супер буря може да доведе до повреди в трансформаторите. В повечето случаи защитните системи на електрическите мрежи ще се изключат, за да се избегнат сериозни проблеми преди да бъдат нанесени непоправими щети. Но това може да доведе до каскаден ефект, при който все повече и повече системи ще се повреждат, което ще доведе до пълно изключване на цялата енергосистема.

В глобализирания свят всички системи ще понесат удари от угасването на тока. Горивата, храната, водоснабдяването, комуникациите, болниците, финансовите институции, транспортът и всичко останало, ще започне да се срутва като домино.

В останалия без електричество свят ще настъпи пълен хаос, който ще продължи десетилетия.

(Visited 581 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Шефът на НАСА: Най-голямата заплаха за човечеството идва от космоса

  1. Това е вярно и НАСА има специален спътник който следи за това за да предупреди да се изключи ел.мрежата.

    По National Geographic гледах това и още 6 начина по които може да се унищожи Земята – смяна на полюсите и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *