29/01/2023

ОИСР: Нови над 870 хиляди българи се канят догодина да емигрират

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) съобщи, че 12% от българските граждани или 876 000 души планират да емигрират след отпадането на ограниченията за трудовия пазар догодина.

(На снимката е Терминал 2 на летище София (заминаващи), превърнал се  в синоним на спасението за милиони българи –  очевидно собствената им държава ги направи напълно излишни тук).

Миграцията от най-тежко пострадалите страни от световната финансова криза, особено от тези в Южна Европа, е нараснала с близо 50% от 2009 г. насам, въпреки намаляващия брой работни места в приемащите страни, отбелязва още в ОИСР в ежегодният си доклад, предаде АФП.

Броят на гърците и испанците, които са имигрирали в други държави-членки на ЕС от 2007 г. насам се е удвоил до съответно 39 000 и 72 000.
Гръцките имигранти в Германия са се е увеличили със 73% между 2011 и 2012 г.,  а броят на испанците и португалците –  с близо 50%, италианските имигранти също обелязват ръст от 35%.

Китай обаче е основната страна по произход за имигрантите, идващи в 34-те страни членки на организацията, а Полша и Румъния също влизат в топ три за първи път заради по-свободното движение в рамките на ЕС.

Но безработицата сред имигрантите е все по-голям проблем. Близо 50% от безработните имигранти са си търсили работа повече от една година през 2012 г., се казва в доклада на ОИСР.

Водещите страни за търсещите убежище са САЩ, Франция и Германия, а Италия е на четвърто място заради последиците от Арабската пролет.

В доклада си ОИСР прави и първото си международно изследване на последиците от имиграцията за държавните разходи в момент на висока безработица и дългове. Според  него последиците от имиграцията за приемащите държави са близки до нула. Те не надвишават 0,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) с положителен или отрицателен знак.

В чного от страните имигрантите  допринасят повече чрез данъци и социални вноски, отколкото получават социални услуги, изтъкна пред журналисти генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия.

Според европейския комисар за заетостта Ласло Андор „докладът отхвърля мита, че мигрантите са в тежест на страните“, които ги приемат.

Според европейската комисарка по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом тези данни би трябвало да допринесат за противодействие на ксенофобските и популистки движения.

http://dnes.dir.bg/news.php?id=14161701

(Visited 175 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *