19/04/2024

Обама се държи като американски Горбачов

Барак Обама  е избран за лидер на Съединените щати. След предшествениците си, макар и с по-малко право  отколкото те, той твърди, че е световен лидер. Проблемът е, че в тази си роля той се чувства по-комфортно, отколкото в ролята на американски  президент, предполага наблюдателят на  Financial Times Кристофър Колдуел.

Президентът Обама винаги се обръща към две аудитории, се казва в статията. Речта му във Форт Макнеър, в която той изрази надежда, че резолюцията “Разрешение за използването на военна сила срещу терористите” ще бъде преразгледана или премахната напълно – е добър пример за това. И въпреки че има всички основания да се поставя под въпрос използването на безпилотни самолети от правителството на САЩ, само 16% от американците се противопоставят на използването им за ликвидиране на терористи.

Същото е и с Гуантанамо, според автора. Наричайки го “символ на това, че  Америка нарушава върховенството на закона”,   Обама констатира очевиден факт. Само че  той говори за международното право, за което на американците като цяло не им пука. Те са много по-заинтересовани от това не нарушава ли  неговата администрация  законите на САЩ,   например, изпращайки данъчните инспектори да проверяват политически опоненти.

“Не е лесно да се намери реторика, която ще привлече както националисти, така и интернационалисти, неопределили се  гласоподаватели в Охайо и аудиторията на  Le Monde diplomatique”, – признава журналистът.

“Обама по свой собствен начин, по американски,  върви по пътя на последния съветски лидер Михаил Горбачов” – заключава наблюадателят.

“И двамата дойдоха на власт като реформатори, когато техните страни бяха непопулярни в чужбина – развива сравнението си авторът.  И двамата бяха принудени да се обръщат към две аудитории:  Към сънародниците, очакващи подобрения на системата, и към  чужденците, уверени че коренът на злото е в системата”

Подобно на Горбачов, Обама рано или късно ще трябва да реши какъв вид  “избиратели” – неговите сънародници или цялото човечество – са по-важни  за него.

“Горбачов направи  своя избор – напомня Caldwell -. Той стана звездата на международна серия от лекция, въпреки факта, че популярността му в страната  падна.”

Източник: Financial Times

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *