19/04/2024

Хиляди скандират „Мафия“ и „Оставка“ пред Министерския съвет

Хиляди хора се събраха в цялата страна за трети пореден ден на протести, организирани във фейсбук, срещу кабинета „Орешарски“.

Антиправителствен протест бе заявен от миналата седмица в социалните мрежи за тази неделя. Към него днес се прибавя и вълната на недоволство, изригнала в петък след парламентарното решение за избор на председател на ДАНС в лицето на Делян Пеевски. Протестите в страната започнаха в 18 часа.

София
Хиляди хора се събраха в Ларгото пред Министерски съвет. По данни на протестиращите – засега са около 5000 души, но броят им непрестанно се увеличава. Те скандират: „Мафия“, „Оставка“, „Олигарски вън“, „Червени боклуци“. Мнозина от тях подскачат и скандират: „Който не скача, е червен“, предаде Фокус.

Представител на събралите се граждани каза, че протестът продължава, защото оставката на Делян Пеевски като шеф на ДАНС все още не е законно приета. Полицейското присъствие в района е засилено.

Към недоволните постоянно се присъединяват нови недоволни.

Варна
Стотици варненци излязоха и днес на протест. В началото на протеста си блокираха кръстовището пред общината. Полицията, която е направила плътен кордон около протестиращите, отклонява движението по заобиколни маршрути.

Пловдив
Протестиращите пловдивчани се разбраха в събота, че днес протестът им продължава, и в 18 часа се събраха отново в центъра на града. Включиха се хиляди.

Протести започнаха и в още няколко града.

Междувременно премиерът Пламен Орешарски обяви, че подаването на оставка е лесно, но безотговорно, поради опасност от дестабилизация в страната. Той покани представители на 19 неправителствени организации, които са подписали за прегласуване на кандидатурата на Пеевски.

Освен тях министър-председателят е поканил и представители на протестиращите. Той изявява желание да води конструктивен диалог и с двете групи.

От „Атака“ пък обявиха, че искат спешна среща с премиера в понеделник. На срещата „Атака” ще призове премиера да започне да се занимава със сериозни теми и проблеми, обяви лидерът на партията пред ТВ 7.

http://dnes.dir.bg/news/protesti-izbori-2013-14183774

Снимката е на БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *