25/04/2024

Хиалуроновата киселина блокира рак

Вероятно е намерен отговорът на един от най-важните въпроси в съвременната биология: Защо голото сляпо куче не боледува от рак? Според изследователите, лечебни свойства има Хиалуроновата киселина – вещество, което се съдържа и в човешкия организъм. Просто неговата концентрация в тялото на голото сляпо куче е много по-висока.

“Може би ние най-накрая сме намерили  противораков механизъм в организма на голото  сляпо куче – така Live Science цитира Вера  Горбунова, професор в  катедрата по биология от  Университета на Рочестър в Ню Йорк. Ние сме оптимистично настроени за перспективите за използване на резултатите от изследванията ни  в медицината.”

Според учените, високата концентрация на Хиалуронова  киселина в организма на тези животни е постигната  в процеса на еволюцията. Този живеещ   в дупки гризач е без козина, и за него  е много важно да има еластична кожа, която да не се  поврежда от движението му под земята. Хиалуроновата киселина е само компонент, който подобрява здравината и еластичността на биологичните тъкани.

Голото сляпо куче отдавна предизвиква силен интерес от страна на учените. Това животно е нечувствително към киселини, болка и висока концентрация на въглероден диоксид. То живее до 30 години, 5-6 пъти по-дълго, отколкото подобни по размер гризачи. У него не се наблюдават  никакви признаци на стареене и освен това е невероятно устойчиво на заболявания, на първо място – от рак: учените не са успели насилствено да отгледат ракови клетки в тялото му.

Геномът на този подземен гризаче е декодиран  през 2011 г. в Харвардския университет.

Установено е, че геномът на гризача  е на 93% идентичен с човешкия геном. Учените се надяват, че по-нататъшното му проучване ще помогне на човечеството да победи рака и дори свързаните с възрастта промени в организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *