25/04/2024

Доказано: Над 350 хил. от костинбродските бюлетини – годни за избори

Общият брой на откритите бюлетини в печатница „Мултипринт“ в Костинброд е 475 417. 351 075 от тях са били годни за изборите и не са технологичен брак, както твърдеше собственикът.

Това показва окончателната експертиза. Още няма обвинени.

Прокуратурата съобщи още миналия месец, че иззетите от печатница около 350 000 бюлетини са били годни и готови за експедиция.

„Удивлявам се с каква точност сме предсказали броя“, коментира на пресконференция днес зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и добави, че всяка бюлетина е минала през ръцете на прокурорите.

По думите му откритите годни бюлетини трябвало да бъдат изолирани „от каквато и да е възможност“ за участие в изборите на 12 май.

„Негодните бюлетини са 59 292 – с лош печат, нечетливи. 62 420 са скъсани, намачкани и зацапани и не могат да послужат при изборния процес“, добави Сарафов, цитиран от „Фокус“.

Имало е бюлетини за всички избирателни райони. Близо 40 000 броя са били за чужбина.

Нито една от бюлетините не е имала отбелязан знак.

По делото с бюлетините са разпитани 28 свидетели, направени са 29 огледа на доказателства, изземвания. Засега обаче няма свидетели или доказателства за манипулация с бюлетините от Костинброд.

Съгласно договора печатницата трябвало да има 20% резерв от бюлетини! Това е точно този размер при седем милиона…Значи, допустим и неподлежащ на санкции…

По думите му разследващите трябва да анализират всички доказателства и едва тогава да пристъпят към обвинение, предаде Дарик.

„В тази печатница си има камера. Тя работи при 24-часов непрекъснат цикъл. Аз не зная – шапка невидимка ли трябва да има някой, ако реши да се вмъкне вътре, и да постави GPS в тоалетните или зад самите бюлетини?”, заяви Сарафов по повод мнението на бившия премиер Бойко Борисов, че прокуратурата е трябвало да изчака с акцията и да проследи всички участници в схемата.

„Намерените бюлетини с колекционерска цел ли са отпечатани? Този въпрос виси със страшна сила“, добави зам.-главният прокурор.

Собственикът на печатницата Йордан Бончев вече признал, че е допуснал множество грешки при производството.

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-kostinbrod-buletini-14281273

One thought on “Доказано: Над 350 хил. от костинбродските бюлетини – годни за избори

  1. Избори и честност….това е всеедно богатия да даде много пари на бдния ей така от съчувствие…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *