19/04/2024

Бивш служител на ЦРУ запалил скандала със СРС-та в САЩ

Бивш служител под прикритие на ЦРУ е главният източник на публикациите за програмите за наблюдение на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

29-годишният Едуард Сноудън сам е заявил, че той е източникът на информацията за секретната програма, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Секретните програми на АНС бяха разкрити в публикации на в. „Вашингтон пост“ и „Гардиън“ миналата седмица. Едната се отнася за събиране на данни за телефонни обаждания в САЩ от оператора „Верайзън“ от 2006 година и най-вероятно от други оператори.

Другата програма се състояла в засичане на интернет комуникации чрез пряк достъп до сървърите на поне девет от най-големите интернет компании като Гугъл, Фейсбук, Скайп и Ютюб.

Изтичанията на информация за програмите за следене на телефонни разговори и интернет данни разтърсиха службите за сигурност на САЩ през последните дни.

„Единствената ми цел е да информирам хората за онова, което се прави от тяхно име и се прави против тях. Важно е да се изпрати послание на правителството, че хората няма да бъдат сплашени“, заявил Сноудън пред „Вашингтон пост“.

Сноудън е служител на фирма, работеща с Агенцията за национална сигурност (АНС), а по-рано е работел като технически помощник в ЦРУ.
Сега той е в Хонконг и заявява, че няма намерение да се връща в САЩ и ще поиска „убежище от всяка страна, която вярва в свободното слово“.

„Направо ме заболява стомах, като виждам пораженията, нанесени на разузнавателните ни капацитети“, изтъква директорът на АНС началникът на американското разузнаване Джеймс Клапър.

По думите му „тези програми за наблюдение представляват ключов елемент за съхраняване на сигурността на нашата нация“.

Нашите противници се възползват от тази прозрачност, „все едно ходят на училище, за да научат как действаме“, отбеляза шефът на Агенцията за национална сигурност.

http://dnes.dir.bg/news/internet-USA-tzru-agentziata-natzionalna-sigurnost-14123156

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *