23/04/2024

Адвокат на братя Галеви пое защитата на обвинения Цветанов

Прокуратурата повдигна обвинение на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов по разследването за незаконните подслушвания в МВР.

Той си избра за адвокат Менко Менков – защитавал Братя Галеви и подсъдимия по делото „САПАРД“ Марио Николов.

След разпита на Цветанов адвокат Менков каза, че му е повдигнато обвинение, но не за незаконно подслушване. То е за неупражнен контрол върху използването на СРС-та.

Менков се оплака, че не са им били предоставени никакви материали от досъдебното производство, включително и никакво доказателство, въз основа на което подзащитният му е обвинен.

„Нарушават се правата ни, но няма какво да направим“, добави адвокатът.

Според него прокуратурата изобщо няма доказателства за незаконно подслушване, дори и срещу четиримата бивши служители на СДОТО, които също не са обвинени в това (обвиненията им са за злоупотреба със служебно положение – б.р.).

Самият Цветанов заяви, че засега няма да дава обяснения пред разследващите.

Той обаче призна, че никога не си е представял, че ще бъде обвиняем, защото винаги бил работил в името на държавата.

На ексминистъра бе наложена най-леката мярка за неотклонение – „подписка”. Още преди дни се разбра, че той няма да бъде арестуван, но имаше вероятност да му бъде наложена голяма парична гаранция от 50 000 -100 000 лв.

Преди да се стигне до обвинение, Цветанов бе разкарван дълго. В 10 часа той отиде в Специализираната прокуратура на ул. „Черковна“, където беше призован. Оказа се обаче, че в последния момент са променили мястото със Софийска градска прокуратура и той отиде там.

Тя се намира в Съдебната палата, където първо трябваше да бъде разпитан пред съдия, но разпитът се провали, защото не били призовани другите обвиняеми.

Самият Цветанов каза за това, че прокуратурата го мести от сграда в сграда и от зала в зала: „Сигурно съм специален“.

След това той отново бе върнат в прокуратурата.

По-рано Цветанов отговори единствено на въпрос за това как си обяснява, че данъчна ревизия на НАП отново ще проверява имотите му точно сега.

„Всичко, което започва, нали виждате, че е тенденциозно… “

Той подчерта, че първата проверка не е открила никакви нарушения. Ексминистърът добави, че не го смущава това, че бившият шеф на НАП Красимир Стефанов, по чието време бе направена първата проверка, сега е депутат от ГЕРБ.  Не се притеснявал и от ревизията, за която научил от медите.

Адвокатът

Цветанов коментира, че е избрал Менко Менков, след като прочел много за кантората му и се съветвал с приятели. Не знаел кои са били досегашните му клиенти.

Менков защитаваше скандалните дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, преди да избягат в чужбина, за да не влязат в затвора.
Беше адвокат и на бизнесмена Марио Николов – основен подсъдим по делото за източване на пари по програма САПАРД.

Той защитава и един от свидетелите срещу Алексей Петров по делото „Октопод“ – Георги Цветанов.

„Не коментирам съдебен процес никога. Нека да свърши и тогава“, заяви по повод обвинението срещу Цветанов лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

http://dnes.dir.bg/news/tzvetan-tzvetanov-advokat-14144429

One thought on “Адвокат на братя Галеви пое защитата на обвинения Цветанов

  1. Ами нищо чудно и тримата са един дол дренки все престъпници! Цвъки трябва да го арестуват да не избяга като Галеви че ще станем за смях!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *