29/03/2024

8 загинаха в невиждани от сто години наводнения в Европа

Потопът в Централна Европа достигна невиждан от век размери. По последни данни жертвите на обилните дъждове, които заляха Германия, Чехия, Австрия, Швейцария и Унгария, вече са 8.

В Чехия, където правителството обяви извънредно положение в почти цяла Бохемия, петима души загинаха, много са в неизвестност. Мъж и жена намериха смъртта си в неделя след рухването на вилата им близо до Прага. Две тела пък бяха открити в северната част на страната, а 82-годишен мъж се удавил близо до град Бенесов, на 40 км южно от Прага.

Броят на жертвите може да се увеличи, защото най-малко четирима души са в неизвестност. Сред тях са двама мъже, които в събота практикували рафтинг по придошлата река Берунка, на 30 км югозападно от Прага.

Много метростанции в столицата бяха затворени още в неделя, блокирани са жп линии и магистрали. Учениците от началните и средните училища в Прага бяха помолени да останат по домовете си вчера заради нарушения график на транспорта. Около 2700 души бяха принудени да напуснат домовете си в Бохемия, а хиляди домакинства останаха без ток.

Премиерът Петер Нечас обеща 15 млн. долара за помощ на населението и каза, че още 2000 военнослужещи са готови да подкрепят 300-те войници, които вече помагат за издигане на временни бариери и укрепват с чували с пясък Прага и други застрашени места.

В Германия положението се влошава в южната и източната част на страната. В баварския град Пасау на границата с Австрия, където се вливат реките Дунав, Ин и Илц, рекордите от последните големи наводнения през 2002 и 1954 г. бяха подобрени, а армията пристигна, за да окаже помощ на спасителите. Нивото на водата в Пасау достигна историческия максимум от 12,2 м. „Тя продължава да приижда. Ситуацията е много, много сериозна“, обясни представител на кризисния щаб в града.

В Австрия потопът взе една жертва, а двама са в неизвестност. Стотици жители на област Залцбург и около 300 в град Мелк бяха евакуирани. Армията беше мобилизирана да помага на спасителите да се борят с придошлите води.

Според властите Дунав и Ин могат да достигнат и дори да надхвърлят нивата от 2002 г., когато наводненията причиниха щети за 7,5 млрд. евро.

В Унгария кметът на Будапеща обяви тревога от наводнение, след като нивото на Дунав се повиши и предизвика опасения от повторение на ситуацията от август 2002 г. Тогава нивото на реката достигна 8,49 м в Будапеща.

http://www.standartnews.com/svyat-evropeyski_sayuz/nevizhdan_ot_vek_potop_v_evropa-190998.html
   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *