24/04/2024

Учени: Строгите мерки за икономии опустошават здравето

Строгите мерки за икономии предизвикват опустошителни вреди за здравето на жителите на Европа и Северна Америка, като ги тласкат към самоубийства, предизвикват депресии и инфекциозни заболявания, като ограничават достъпа до лекарства и медицинско лечение, съобщават изследователите.

Специалистът в областта на политическата икономия в Оксфордския университет Дейвид Стъклер и доцентът по медицина и епидемиологът в Станфордския университет Санджай Басу след 10-годишни изследвания доказват, че мерките за строги икономии причиняват сериозна вреда на здравето.

В книгата им, която ще бъде публикувана тази седмица, се казва, че по време на “Голямата рецесия” и съпътстващата програма на мерки за икономии в Европа и Северна Америка са станали  повече от 10 000 самоубийства и са регистрирани почти един милион случаи на тежка депресия.

В Гърция мерките за бюджетни съкращения в областта на предотвратяване на разпространението на болестта ХИВ съвпадат с увеличаване броя на заразените с вируса на СПИН с повече от 200% от 2011 г. насам, което отчасти се дължи на нарастването на употребата на наркотици на фона на 50 – процентната безработица сред младежта.

Гърция също така претърпя първия от десетилетия насам взрив на заболявания от  малария, поради съкращения на програмите за финансиране.

Повече от 5 милиона американци са загубили достъп до здравни грижи по време на последната рецесия, а бюджетните съкращения във Великобритания са “произвели”  близо 10 000 бездомни семейства.

“Нашите политици трябва да отчетат сериозните и в някои случаи дълбоки ефекти върху здравето на човека на някои икономически решения”, казва Дейвид Стъклер, старши изследовател в Оксфордския университет и съавтор на книгата The Body Economic: Why Austerity Kills («Икономика на тялото: Защо мерките за икономии убиват “).

“Щетите, които открихме включват огнища на СПИН и малария, липса на основни лекарства, загуба на достъп до здравеопазване, епидемия от злоупотребата с алкохол, депресия и самоубийствата, които биха могли да бъдат избегнати, казва още той.  Строгите мерки за икономии имат опустошителен ефект “.

Предишни изследвания на Стъклер,  публикувани в списания като The Lancet и British Medical Journal, свързват увеличението на самоубийствата в някои европейски страни с жестоките мерки за икономии и показват, че епидемията от СПИН заболяванията се разпространяват на фона на съкращаване на финансирането за услугите, предоставяни на уязвимите хора.

Въпреки това, според Стъклер и Басу, отрицателното въздействие върху здравето на човека може да бъде избегнато дори по време на най-тежките икономическа бедствия.

С помощта на различни данни, като се започне от Голямата депресия от 1930 г. и се завърши с посткомунистическа Русия, както и редица примери от периода на настоящия икономически спад, те твърдят, че може да се предотврати превръщането на финансовите кризи в епидемии при условия за осъществяване на ефективни мерки.

Например, специални програми за пазара на труда в Швеция по време на рецесията са намалили броя на самоубийствата в страната въпреки рязкото  увеличаване на безработицата. В съседните страни, в които тези програми не са прилагани, се увеличава значително броят на самоубийствата.

А по време на Депресията от 1930 в САЩ всеки допълнителни $ 100 за социално подпомагане в рамките на политиката на “Новия курс” са били  в състояние да предотвратят 20 смъртни случая на 1000 живородени деца, на четири самоубийства и на 18 смъртни случаи от пневмония на 100 000 души.

“В крайна сметка ние искаме да покажем, че влошаването на здравето – не е неизбежно следствие от икономическите рецесии. Това е политически избор, “ обобщава Басу.

Read more: http://30dumi.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *